fbpx Имотния пазар навлиза в нов етап | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имотния пазар навлиза в нов етап

През третото тримесечие на 2014 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали трето поредно реално годишно нарастване в размер на +1.6%. Това показват изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ. Те допълват излязлата наскоро информация за обема продажби на имоти през изминалото тримесечие и подкрепят тезата за устойчиво възстановяване на пазара.
По всички личи, че се оправдават прогнозите от края на миналата година за приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие. Навлизането в нов етап вече е факт.

През третото тримесечие темпът на нарастване на цените на жилищата леко се забави, но и през трите изминали тримесечия на годината запазва нива от над 1.5% средно за страната и над 4% за София. Очакванията са годината да приключи с реален ръст на цените в размер на около 2% за страната и 4% за София.
Положителните тенденции на имотния пазар са най-добре изразени в София. Там цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха пети пореден реален годишен ръст в размер на +4%. Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с +0.84%.