fbpx Общините ще се финансират за енергийна ефективност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Общините ще се финансират за енергийна ефективност

Чрез фонда за енергийна ефективност ще се финансират общините допълнително със 100 млн. лв. при преференциални условия, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията „Инвестиционни механизми за енергийна ефективност». До момента фондът за енергийна ефективност оперираше с ограничен ресурс от 10 млн. евро. Съвместно с Министерството на финансите обсъждаме финансирането на общините при още по-облекчени условия, подчерта министър Добрев. Първоначалната идея е кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период.

По схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“ са отделени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и 150 млн. евро кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. Всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма.
Друга възможност за финансиране на мерки за енергийна ефективност е Международен фонд „Козлодуй“, по който има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-много са училищата и детските сгради. В края на месец ноември ще стартираме процедура за избор на строител и строителен надзор и през март ще започне изпълнението на мерките, каза още той. По неговите думи това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в обществения сектор до момента.