fbpx Всички ощетени туристи от фалита на „Алфатур“ ще бъдат компенсирани | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всички ощетени туристи от фалита на „Алфатур“ ще бъдат компенсирани

Към момента знаем за около 580 туристи, които няма да могат да реализират пътувания по празниците, следствие на фалита на туроператора "Алфатур". Днес очаквам изпълнителният директор на фирмата да ми предостави точния им списък и направленията, по които пътуват. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Застраховката на туроператора е валидна и всички хора ще си получат парите", подчерта министър Ангелкова. По думите й това, че застрахователят може да сезира компетентните органи за нередности при обявяването на несъстоятелността на туристическата фирма, няма да рефлектира на процеса на изплащане на сумите на потърпевшите хора. „Има два варианта за хората - да представят документи на туроператора и до 15 дни да им възстановят парите или ако има вариант да се реализира пътуването с друг туроператор“, допълни тя. По думите ѝ това ще бъде възможно през програмите на други туроператори, които „Алфатур“ е препродавал и най-вероятно ще бъде дадено като възможност от страна на Застрахователното дружество "Евроинс".

В рамките на участието ѝ бяха коментирани и очакванията в туризма за предстоящите празници. Прогнозите на Министерството на туризма показват, че само около коледни и новогодишните празници ще посрещнем около 200 хил. чуждестранни туристи, а общо за декември – около 450 хил. Очаква се и 400 хил. българи да пътуват по време на празниците в България, а около 110 хил. да изберат направление извън пределите на страната.