fbpx 2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Значителен ръст на договорите за наем, стабилизация на ценовите нива, повишен интерес от страна на купувачите и общи признаци за раздвижване на пазара на жилищни имоти у нас. Това бе дискутирано по време на среща на Клуб Investor.bg. Лекторите изразиха мнение, че през близките месеци не се очакват значителни промени в цените в нито една посока.
Главният архитект на София Петър Диков прогнозира, че в скоро време ще се стигне до същностни промени на пазара на жилища у нас. Той каза, че себестойността на строителството се е върнала към нивата от 2003 – 2004 г. като цена на строителни материали и труд, което се очаква да окаже стимулиращо влияние върху пазара. Той коментира, че се забелязват тенденции към достигане на „разумни нива“ при цените на земята. Диков добави, че смята, че цената на общинската услуга ще се повишава, тъй като това е единственият начин да се осигури ресурс за подобряване на инфраструктурата. Наред с това според него все по-голямо значение за пазара ще имат и фактори като локация, качество на проекта, на самия строителен продукт, качеството на средата, транспортни връзки и др.
Лекторите застанаха зад позицията, че в момента необслужваните кредити не са много и не представляват фактор за цените на имотите. Според данни на БНБ в момента в България има общо 150 хил. жилища, които са използвани за обезпечение за ипотечен кредит.