fbpx Бизнесът поиска нови правила за боклука | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесът поиска нови правила за боклука

Съветът на председателите на Българската търговско-промишлена палата прие Декларация за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци. Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че в момента е необходима възможно най-бързата реакция на ниво общински съвети. Разочарованието на бизнеса е, че добрата идея да се предостави повече власт на местните власти с надеждата, като са по-близо до своите избиратели и по-заинтересовани от тяхното одобрение, ще бъдат далеч по-бързи и динамични да се справят с решаването на този въпрос. За съжаление някои от местните власти не се показаха на нивото на доверието и отговорностите, които им се предоставиха от избирателите. Все още има време да се коригират и да се свалят таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година.

Отговорностите на държавата по този въпрос не са отпаднали, защото когато този въпрос бе в Парламента имаше сиреозни притеснения, че местните власти няма да съумеят поне да не увеличават таксите за събиране и обработка на сметта. При липса на адекватна реакция от местните власти ние бихме желали тяхната непричастност към проблемите на бизнеса да бъде коригирана направо със закона и да им се отнеме възможността да прехвърлят тежестта на гърба на бизнеса.

Наложително е приемането на схема, която реално да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, а се знае че това е хроничен дефект на българската икономика и второ , да накараме фирмите по-малко да замърсяват природата. Очевидно в пазарната икономика само пазарните лостове работят работят безотказно.