fbpx Камината в "Котилото" е запалена и най-добрата сръбска скара ви очаква | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Камината в "Котилото" е запалена и най-добрата сръбска скара ви очаква

Камината в уютния столичен ресторант „Котилото” гори, а изпотената чаша с онази ароматна дюлевица ви очаква, за да ви омае и да ви пренесе в света ненадмината сръбска скара. Тази зима ви предлагаме да напишете една дъ-ъ-ъ-лга и вкусна приказка без край, защото не знаете кога тя ще приключи. 

Оставете се в плен на очите, небцето и обонянието. Да започнем със салатите, туршиите и разядките. Както в менюто пише, те са парадният вход към душата, и са само от първокласни зеленчуци. Още есента лично главният готвач и собственик майстор Даци е сложил буретата с туршия, която има невероятен вкус. „За да сме сигурни, че всяка хапка, която опитват нашите гости е кулинарно изкушение, приготвяме сами голямата част от зимнините ние”, споделя Далибор Маринкович.

Само си представете хрупкави кисели краставички, кисело зеле, шарена туршия, люти мариновани чушлета с чесън и оцет, маринован карфиол по сръбски. Да прибавим и уникалния деликатес каймак, който страхотно върви с топла пърленка. Слагаме в чинията и щедра лъжица печен сръбски боб яхния на фурна с подправки и чесън…”Ще ви предложим и няколко тънки резени шарена сланина, която също сами си правим”, казва другият собственик на „Котилото” Йонко Георгиев. Майстор Даци собственоръчно я опушва на букови дърва, после леко я маринова в морска сол и я предлагаме гарнирана със ситно накълцан червен лук и кисела люта чушка…Пръстите да си оближеш. Ние сме почитатели на домашната кухня, така че, тук ще откриете много любими рецепти, някои от които със сръбски привкус”, допълва той.

Внимавайте да не преядете още в началото, защото тепърва идва тежката артилерия. Все пак, тук сръбската скара е господар!  

„Сърбите се славим с това, че даваме големи порции. Защото първо се хранят очите, после се храни душата. Ястията ни са големи, красиво подредени и украсени, за да може нашите клиенти да си тръгнат доволни и нахранени”, казва майстор Даци. И започва да реди месата, които предварително са подготвени и мариновани.

От скарата с дървените въглища се носи такъв аромат, че нямате търпение да опитате от крехките пържоли, плескавици и ущипци с неземен вкус. Телешкото бонфиле се топи в устата. Славата на уникалното руловано прасенце вече се носи из цяла София. Пилешкият Караджорджевич шницел пък се прави по тайна сръбска рецепта, пазена в сейф в сръбския кулинарен Парламент.  Към традиционните рецепти майстор Даци добавя и щипка фантазия - като салата от червено цвекло или сос от коприва върху плескавиците, поръсени с пресни планински билки, събирани от планината лично от Йонко. Към всичко това прибавете дяволски вкусен лют миш-маш. Идва ред на плескавица с пържена кисела паприка и яйце. Ще ви я поднесат в приятната компания на ароматна червена чушка, опърлена лекичко на скарата.

А свинските жулиени запържени с праз лук са класика по сръбски и носят здраво на много вино. Изкушенията продължават със свински черен дроб на скара с манатарки, запържени до златисто с прясно масло, лук и чесън.

Връх в кулинарията е плетеницата от бяла вешалица с каймак – сочно свинско контрафиле, оплетено изкусно на плитка и после опечено на скарата. И така както сърцето се разтапя от любов, така се топи и каймакът, небрежно сложен на изпеченото месце....Как да не му се отдадете? В зимното меню ще откриете още много изкушения, които ви очакват.

И яжте полека – обедите и вечерите в Котилото са дълги. Дюлевицата и виното няма да свърши, а за печените меса ще ви предложат богат избор от страхотни вина. Е, време е да ви кажем наздраве!