fbpx Първата българска бира отбелязва 140 годишен юбилей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първата българска бира отбелязва 140 годишен юбилей

етикети

През тази година Каменица отбелязва своя 140 годишен юбилей. Историята започва през далечната 1876 г. в града на тепетата – Пловдив, когато швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер започват да варят бира в домашни условия. Двамата предприемачи, дошли в страната, за да работят на железницата (Рудолф Фрик като майстор в пловдивската гара и Фридрих Сулцер като локомотивен машинист), заедно с Адолф Бомонти, който построил първите две фабрики в Пловдив – спиртната и оризовата, поставят началото на пивоварната индустрия у нас с първото промишлено производство на пиво, чиято марка е съхранена до наши дни.

Така, през 1881 г. те решават да построят пивоварна на мястото на осмото, по онова време вече изчезнало тепе. То представлявало тревисто мочурище, от което бликала ледено-студена вода. Най-вероятно и името му идва от там - Каменица тепе, тъй като камен има славянски произход и означава камък.

През годините Каменица се утвърждава не само като една от най-обичаните и разпознаваеми марки в Пловдив и България, но и като една от най-иновативните. Каменица пуска на българския пазар първото тъмно пиво през 1892 г., внедрява за първи път иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата, създава първата безалкохолна бира и първия бирен микс с плодов вкус. „Имаме много поводи, които ни карат да се гордеем, че сме част от тази изключителна история, от тази страхотна марка и от невероятното семейство на Каменица. Тази година имаме нещо голямо, празнуваме 140 години, и нямам търпение да споделим с вас всички изненади, които сме подготвили, започвайки от новата визия на Каменица, която, надявам се, много от вас вече са видели на пазара.“, споделя Владан Матич, Изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

Каменица отбелязва големия си юбилей по един наистина специален начин – с промяна на визуалната си идентичност. „Търсехме нещо ново, модерно, разчупено, което да отговаря на нуждите на съвременния консуматор, като в същото време беше важно да запазим автентичността на марката. С новата визия на Каменица оставаме верни на корените си  - там, от където всичко започва и чието наследство днес живее чрез Каменица. Неподправената емоция, настроение, традиции на родния Пловдив бяха нашето вдъхновение при създаването на новата визия на марката и точно тази топлина и неподправеност ни доближават още повече до потребителите ни.“, коментира Юлиана Борисова, Директор „Маркетинг“ в „Каменица“ АД.  Така Каменица отдава заслужено признание на родния си град, поставяйки ключови елементи, емблематични сгради и места от града на всички свои опаковки.