fbpx Нови милиарди в небето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови милиарди в небето

Нови милиарди в небето

Авио-космическата индустрия гледа към бъдещето с оптимизъм

Само преди дни приключи една от най-интересните изложения в света. В столицата на Германия, Берлин, своята 100 годишнина чества Международната авиационна изложба (ILA). Тя потвърди своята стойност като бизнес платформа, още по-убедително, отколкото преди и показа ключовите технологии на 21 век. С най-голямо участие в своята история 1153 изложители от 47 страни представиха впечатляваща гама от продукти и услуги от всяка област на космическата индустрия. Освен чисто атрактивният характер, въздушното шоу е и бизнес терен. Бяха сключени договори и споразумения на обща стойност най-малко от 16,5 долара.
Любопитното е, че най-голямата поръчка идва от авиокомпанията на арабските емирства, която закупи 32 самолети Airbus A380 на обща стойност 11,5 милиарда долара. Според компанията "Еърбъс" това е най-голямата поръчка правена някога в историята на гражданската авиация. Компанията е продала 67 самолета по време на ILA 2010 г., съобщи нейният главен изпълнителен директор д-р Томас Ендерс.

Изложението бе съпътсвано от над 100 конференции, семинари и работни срещи, на които присъстваха около 8000 представители на всички области на бизнеса в космическата индустрия.
Посетителите имаха възможност да разгледат 300 самолета на земята и във въздуха, което е значително повече от предното изложение.

Дебют направиха новите A400M военни превозвача, както и немските CH-53GA транспортни хеликоптера, оборудвани с най-новите електронни средства. Интерес предизвика и DLR-H2 "Антарес", първият в света пилотиран самолет, който използва система горивни клетки за премахване на всички вредни емисии.

Много иновативни разработки, бяха представени именно в областа на "Околната среда и екологично ефективни полет". Например бяха показани самолети, които са задвижвани от биогоривата, произведени от водорасли. Също така беше показан компресор от Rolls-Royce, който значително намалява емисиите на CO2 и шума от въздухоплавателните средства, както и сателитни системи за наблюдение на Земята от DLR, което може да доведе до бързо снимки на природни бедствия.

Една от най големите атракции на тазгодишната изложба бе пътническия самолет Airbus A 380, наричан още Superjumbo. Нямаше посетител, който минавайки под крилата на огромната "птица ", да не изкаже възхищението си. Техническото чудо е на два етажа, с 853 места за пасажери. А 380 е най големия пътнически, серийно произвеждан за цивилни цели самолет до сега.

Швейцария, която е партньор на авио-космическата изложба се представи със собствена летателна програма. Патрул Швейцария (Patrouille Suisse) е формация за висш пилотаж към швейцарските военно въздушни сили. С техните шест самолета, боядисани в цветовете на Швейцарското знаме, пилотите с техните самолети Нортроп F-5E Тигър II, показаха зашеметяващи фигури от висшия пилотаж, при които публиката изпадна в екстаз от перфектното пилотиране.

Успехът на изложението се потвърждава и от факта, че 89% от участниците възнамеряват да участват и на следващото Berlin Air Show, което ще бъде през 2012 г. Теренът ще бъде на Berlin Brandenburg International Airport (Schönefeld-West). ILA 2010 се организира от немската асоциация за авиационна промишленост (BDLI), Берлин и Messe Berlin GmbH.

Снимки: Христо Иванджиков и пресслужба ILA2010