fbpx Взехте ли си кредитната карта? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Взехте ли си кредитната карта?

През лятото пътуванията са повече от всякога. В очакване на ваканцията започва трескаво подготвяне на багажа. А всяко заминаване започва с две важни карти в джоба – личната и банковата. Вижте няколко ПИНиза как да подготвите за пътуването втората.

Да проверим покритието на картата

Първото нещо, което трябва да направим, преди да тръгнем на път, е да проверим покритието на картите, които имаме – дали е международно, местно или само за Европа. При пътуване в чужбина експертите препоръчват да си носим поне два различни вида карти - например Visa и MasterCard, дебитна и кредитна.

До кога е валидна картата и колко пари има в нея?

Поне десет дни преди пътуването е важно да проверим валидността на картите и да си припомним ПИН кодовете им. Така ще има време за подновяване, ако ПИН-ът е забравен или срокът на картата изтича. На банкомат, в банката или в онлайн банкирането можем да видим колко пари има във всяка карта, да захраним, ако трябва, и да разпределим наличностите така, че да ни е удобно.

Какви са таксите за теглене в чужбина?

Ако ще пътуваме извън България, добре е да се запознаем предварително с условията за ползване на картите в съответната страна – какви лимити за теглене има и има ли такса при плащане с карта на ПОС терминал, както и при теглене в брой от банкомат. Така може да се ползва картата, която предлага най-изгодни условия. Например картите на УниКредит Булбанк нямат такса за теглене от банкомат на групата УниКредит в Европа. Ако ползвате обаче банкомата на „5-то авеню“ в Ню Йорк, ще има малка такса.

Какво покрива застраховката?

Ползвателите на кредитни карти вероятно имат застраховка. Как се активира тя и какво е покритието й са въпроси, на които трябва да имаме отговор.

Помощ от приятел – да запишем телефона

Допълнителна доза сигурност и спокойствие ще си създадем, ако си запишем телефоните на центъра за контакт с клиенти на обслужващата ни банка, за да можем да се свържем с нея при малко вероятния случай на проблем. Телефонът за съдействие може да се види на гърба на всяка картата.

Други ПИНизи

Да съхраняваме ПИН кода на картата си на хартиен носител на същото място като самата карта е като да се возим в претъпкан софийски трамвай с отворена чанта, от която се подава солидна пачка банкноти. Да оставим картата си без наблюдение на обществено място има същия ефект. При покупка, още преди да въведем ПИН-а, е важно да проверим дали сумата, изписана на екрана, е коректна. Едно е кенче кола за 1.20, друго е за 1200 лева. При приключване на транзакцията да не забравяме картата и разписката. Ако имаме SMS-нотификация – услуга, която повечето банки предлагат – бързо получаваме известие за покупката. При нередност, съмнение, дублирано плащане и др., трябва да се обърнем веднага към търговеца. При липса на съдействие, се търси обслужващата банка.

По информация от УниКредит Булбанк