fbpx До къде сме летели през изминалата 2019 година? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До къде сме летели през изминалата 2019 година?

През последните години българите пътуват все повече със самолет, без значение дали по работа, на екскурзия или почивка. Пътувахме ли повече и през 2019 г., кои бяха най-посещаваните дестинации и поевтиняха ли самолетните билети, анализират експертите от агенция eSky.

И тази година агенцията отчита значителен ръст от 10% на резервациите на полети. Стабилност се наблюдава и при покупката на туристически застраховки, като близо 35% от всички пътувания със самолет са имали такава. Наблюдава се значителен ръст на продажбите през мобилно устройство - общо 45% от всички резервации или с 25% повече от 2018 г., което говори за все по-бурно развитие на технологиите в туризма и у нас.  

Топ 3 на най-посещаваните държави от България през годината са били Германия (16.6%), Великобритания (14.7%) и Италия (10.4%). След тях се нареждат Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия, Австрия и Кипър. Вътрешните полети заемат 18% от общия брой резервации.

Средната цена на самолетните билети е била 113 евро или със 7 евро по-ниска от 2018 г.

Сред дестинациите, фаворит е Лондон - градът, който традиционно е най-посещаван, както по работа, така и по празниците, и тази година се откроява с цели 14.2% от всички пътувания. Средната цена на билетите до Лондон е била 94 евро. Топ 5 на най-посещаваните градове се допълва от Милано, Франкфурт, Брюксел и Берлин.

Дестинацията с най-значително поевтиняване на билетите през 2019 г. е Виена – средно с 50 евро по-евтини билети в сравнение с 2018 г. Според експертите, една от основните причини е навлизането на нова нискобюджетна авиокомпания, оперираща по маршрута София–Виена.

Понижение в цените бележат още Париж - средно с 37 евро по-евтино през 2019 г, Копенхаген - с 18 евро, Хамбург - с 11 евро, Барселона - с 10 евро и др.

Значителен ръст от близо 35% се наблюдава и при междуконтиненталните полети, като сред най-посещаваните дестинации са били ОАЕ, Тайланд и Индонезия. Най-скъпият закупен самолетен билет в икономична класа е бил до Уагадугу, Буркина Фасо, на стойност 1629 евро.

Сред темите, които най-често са вълнували пътуващите със самолет през 2019 г., са били въпроси, свързани с багажа, превоза на цигари и домашни любимци в самолета.

На база хиляди оценки от потребители на eSky, най-високо оцененото българско летище е Варна с оценка 4.2 от общо 5 точки. Сред летищата с най-висок рейтинг по света са Dubai World Central, новото летище в Истанбул, Клонтен в Цюрих, както и летищата във Виена, Амстердам и Мюнхен.