fbpx Найджъл Кенеди в дует с гъдуларя Георги Андреев на Лондонския фестивал на българската култура | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Найджъл Кенеди в дует с гъдуларя Георги Андреев на Лондонския фестивал на българската култура

Екстравагантният музикант Найджъл Кенеди ще открие четвъртото издание на Лондонския фестивал на българската култура в дует с виртуозния гъдулар и композитор Георги Андреев. В програмата ще присъстват балкански ритми – от класика до фолклор, етно и джази импровизации, а специално участие ще има Лондонският български хор, с диригент и солист Десислава Стефанова и сопраното Ваня Ватралова-Станков. На тях ще акомпанира Лондонска филхармония под диригентството на Маестро Росен Миланов.

За първи път в рамките на фестивала кураторът и скулптор Явор Любомиров ще представи в своята галерия в Лондон изложба и кинопрожекция на изявени български таланти. Изложбата под заглавие “Lifestyles and still life” е с гост - куратор Вера Млечевска, а в нея ще бъдат представени младите артисти - Рада Букова, Викенти Комитски, Лубри, Александър Александров, Мартина Вачева, Димитър Шопов, Станимир Генов, Kамен Стоянов. Кинопрожекцията е на филма на режисьорката Ралица Петрова „By the Grace of God”, който бе официална селекция на фестивала в Кан през 2009г., и е издаден на DVD от British Film Institute.

Като част от програмата на фестивала, Българския културен институт в Лондон организира гала-прожекция на най-успешния български телевизионен проект – “Под прикритие”, продуциран от Българската национална телевизия. Събитието ще се състои в едно от най-популярните кина за филмови премиери в Лондон – VUE West End, което се намира в сърцето на Лестър Скуеър, а феновете ще имат възможност да се срещнат със звездите на сериала Ивайло Захариев, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов, продуцентите и други специални гости.

В съпътстващата фестивална програма на Културния институт за месец ноември се откроява гостуването на Стоянка Мутафова в спектакъла 'Госпожа стихийно бедствие'.

'Музикално пътешествие по Дунав' представя едни от най-известните камерни музикални произведения и ще зарадва ценителите на класическата музика с поредица от три камерни концерта в зала “Конуей Хол”. Те включват утвърдени български и английски изпълнители, които творят в различни точки на Европа, но ще свирят заедно специално за този проект. Между тях са имената на двама изявени пианисти от България и Великобритания - Людмил Ангелов и Ашли Уос, цигуларите Евгени Шевкенов , Димитър Буров и Яна Бурова, Павел Минев, Деворина Гамалова и Иво Станков, виолистите Александър Земцов и Майкъл Гелер както и виолончелистите Александър Сомов и Гай Джонстън (носител на приза 'Музикант на годината' на телевизия Би Би Си).

Концертът със заглавие 'От Бах до българския дълбок Бас' под диригентството на Мартин Георгиев ще закрие фестивалната програма. Изключителният български цигулар Светлин Русев (концертмайстор на оркестъра на Френското Радио) ще бъде придружен от музикантите на един от най-реномираните лондонски оркестри 'London Mozart Players'. На сцената ще бъдат още хоровете на известните училища Сейнт Полс и Франсис Холанд, които ще изпълнят популярни барокови и класически произведения. Акцент в програмата е световната премиера на композитора и диригент Мартин Георгиев, 'Концерт за контрабас кларинет и оркестър'.

Фестивалът се организира с подкрепата на Българското посолство в Лондон, а негови патрони са Министерството на културата на Република България, Соня Рув - Увалиева и принц Кирил Сакс - Кобург.