fbpx Фестивалът Августиада в Стара Загора очаква ценителите на виното | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивалът Августиада в Стара Загора очаква ценителите на виното

Фестивалът Августиада в Стара Загора очаква ценителите на виното

За седми пореден път в Стара Загора ще се проведе Фестивалът на виното и културното наследство АВГУСТИАДА.  Над 30 български и чужди изби ще се включат в тазгодишното седмо издание. Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади  от Швейцария ще поглезят посетителите и с най-изтънчени небца. Партньорите  от МЕТРО Академия  начело с шеф Юри Велев, ще се погрижат виното на фестивала да не остава без подходящите мезета и гурме специалитети.

Културно-историческият акцент ще бъде „Животът във вилите през римската епоха”, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати.

За трета година Августиада ще избере своя посланик в лицето  на ЦАРИЦА НА АВГУСТИАДА. Пaртньорите от Мол Галерия обещават чудесен спектакъл, а входът е свободен.

Откриването на Изложението на вино и кулинарни продукти ще се проведе на сцената пред Регионален исторически музей, на 13 октомври от 11:30 ч. На oткритата сцена през деня ще има богата фолклорна програма, в която ще се включат и танцови групи от Ротари клубове от страната, а ресторант “ДОБРО” ще бъде на колела и ще зарадва почитателите на вкусната храна. Изложението ще е отворено за посетители на 13 октомври от 11 до 18 ч. и на 14 октомври от 11 до 16:30 ч., когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018.

В рамките на Фестивала ще се проведат два майсторски класа:

- на 13 октомври от 15:30 до 16:30 ч. - Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация - професионална дегустация на испански био зехтин, лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини 
- на 14 октомври от 13:00 до 14:00 ч. - Шоколад и вино - необикновени съчетания на вкусове и усещания,  с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада.

Официални гости ще са създателите и изпълнителния директор на ESCUELA ESPAÑOLA DE CATA, обявено за най-доброто училище за сомелиери в Европа за 2018 година. Те ще дегустират избрани вина от всички участници и ще обявят специална награда, която ще се връчи по време на изисканата Гала вечеря в Държавна Опера Стара Загора, предхождана от тържествен концерт от талантливите музиканти на престижната инстритуция.

Vox poluli, vox dei (Глас народен, глас Божи) е мотото на Фестивала.

И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.
Специално за празника ще пристигне и шведския хор от град Истад, който ще изненада гостите на Фестивала и на Гала вечерята с изпълнение на български  език. Диригент е старозагорката Виолета Тодорова. По време на Фестивала ще бъде организирана и “Улица на занаятите”, на която посетителите ще могат да зкупят различни произведения, сътворени от ръцете на майстори занаятчии.

Билетът за Августиада за един ден е 5 лв,  за два дни 8 лв. и могат  могат се закупят на място от Регионалния исторически музей Стара Загора.