fbpx Време е за японския феномен сакура | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Време е за японския феномен сакура

Време е за японския феномен сакура

Япония сега се оцветява в розово – един от най-важните символи на идващата пролет е цъфтежа на вишните или както се казва „сакура“.

Цъфтежът започва в Окинава още през януари и обикновено достига до Киото и Токио в края на март или началото на април. Всяка година Японската метеорологична агенция специално проследява цъфтежа по райони, а  японците изключително внимателно следят тези прогнози. Това е празникът, в който заедно със семействата си излизат навън и съзерцават вишневия цъфтеж на пикници, наречени „ханами” – в превод „гледане на цъфтеж“.

Цъфтенето на вишневият цвят се чества в Япония от VIII век и заема много специално място в японската култура. Въпреки че в страната на изгряващото слънце има много сортове вишни, повечето цъфтят само за няколко дни през пролетта. Оцветени са от бяло до тъмнорозово, но може да се открият дори червени или жълти венчелистчета.

Повечето японски училища и обществени сгради имат вишневи цветчета в пространствата около тях. Тъй като и фискалната, и учебната година започват през април, в много части на Япония първият работен ден или училище съвпада със сезона на цъфтежа на вишните.