fbpx 10 съвета как да ускориш своя метаболизъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

10 съвета как да ускориш своя метаболизъм

Водеща снимка
Да

10 съвета как да ускориш своя метаболизъм

Метаболизмът представлява представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм и които отговарят за това, дали приетата енергия (калории) чрез храната ще бъде съхранена (анаболизъм) или освободена (катаболизъм).Тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо. Често пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективна детоксикация и загубата на излишни килограми. Това е така – колкото по-бърз е твоят метаболизъм, толкова повече калории губиш, дори стоейки на едно място. Освен това, добрият метаболизъм те зарежда с енергия и положителни емоции.

1. Замени слънчогледовото олио с кокосово

Кокосовото масло увеличава метаболизма до 12%, за сметка на обикновеното олио, което стига едва до 4%. Кокосовото масло може да ти помогне още с изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и да те накара да се почувстваш заситен. Общо взето, е по-полезно. Повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло увеличава както метаболизма, така и работата на мозъка. Препоръчва се на хора с Алцхаймер.

2. Пий кафе

Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да ускори метаболизма с 3 до 11%, като действа върху централната ти нервна система. Подобно на зеления чай, той също е подходящ при отслабване. Но така, както изследванията показват, че влияе на метаболизма, така и спорят помежду си за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

3. Наспи се добре

Липсата на сън води до увеличаването на стреса и риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата почивка, от което и останалите органи не успяват да си свършат работата. Нивата на кръвна захар се повишават и това води до риск от поява на диабет тип 2, обостряне на глада и редица други проблеми.  За да подобриш съня си, създай си режим, избягвай да стоиш на светло и да се взираш в екрана на телефона преди да заспиш. Осигури си поне 7-8 ч здравословен сън на нощ.

4. Яж люто

Лютата чушка съдържа капсаицин – вещество, което стимулира метаболизма. Не всички понасят люто, но една щипка е достатъчна да изгори 10 допълнителни калории. За шест години и половина ще загубиш половин килограм от теглото си. Това може да звучи много малко, но в комбинация с други методи, ефектът ще се засили. Гледай на него като на приятен бонус в дългосрочен план.

5. Пий зелен чай

Зеленият и някои други видове чай също могат да повишат метаболизма с до 5%. Те превръщат някои от мазнините в тялото ти в свободни мастни киселини, което повишава изгарянето им с до 17%. Тези чайове са подходящи и за поддържане на теглото, предпазване на сърцето и подобряване нивата на захар в кръвта. Особеното при тях е, че не действат на всеки.

6. Движи се, тренирай и дишай дълбоко

Прекалено дългото седене е вредно за здравето. Някои учени дори смеят да твърдят, че седенето е също толкова опасно, колкото тютюнопушенето. Това се дължи на факта, че в седнало или легнало положение тялото изгаря най-малко калории. Ако на работа стоиш предимно изправен, със сигурност изгаряш повече калории. Ако работиш предимно на бюро, възползвай се от всяка възможност да станеш замалко и да се раздвижиш. Така ще помогнеш и на мускулите си за се вработят и отърсят от сковаването.

7. Вдигай различни по тежест предмети

Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините. Това означава, че изискват повече енергия от тялото, за да ги поддържа. А това ускорява метаболизма. Това означава, че можеш да изгаряш повече калории, дори когато си почиваш.

8. Прави интензивни тренировки

Не е задължително да ги правиш всеки ден – два, три пъти в седмицата е напълно достатъчно, но винаги можеш да си направиш собствена фитнес програма и да се придържаш към нея, ако не искаш да се чудиш какво да правиш всеки път в залата. Най-хубавата част е, че дори след като тренировката приключи, ти продължаваш да губиш калории, благодарение на ускорения метаболизъм в резултат на физическата дейност.

9. Пий повече студена вода

Ако замениш натуралните сокове и газирани напитки със студена вода, имаш по-голям шанс за отслабване. Пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Когато водата е студена, тялото използва повече енергия, за да я затопли и от там се ускорява метаболизма ти. Пиенето на повече вода, особено преди хранене, създава чувство за заситеност и така ядеш и по-малко, а шансът от преяждане намалява.

10. Приемай много протеини с всяко хранене

Що се отнася до макронутриентите – приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидрати и мазнини. Доказано е също, че приемът на протеини те предпазва от преяждане, тъй като засищат добре.