За инфлуенсърската умора и проявите на лукса

За инфлуенсърската умора и проявите на лукса

Чували ли сте за инфлуенсърската умора (influencer fatigue) и за все по-нарастващият бунт срещу псевдо-автентичните преживявания и впечатления, които се леят от инстаграм?

През изминалите седмици етапите, които се редуваха в мислите и емоциите ми, скачаха от полюс до полюс и търсеха опора, на която да стъпят и да намерят усещане за комфорт и контрол над нещата. И в тези лутания, бавно и настоятелно се оформяше едно убеждение, едно осъзнаване и преоткриване на началото, на първоизточника на тази моя история.

Това е историята за отърсването от бясната скорост, натрупване, консумиране, показване, мерене, искане, целеполагане, заради самото такова.

Ритъм, който е толкова забързан, че не оставя и миг за осмисляне, за въпроси, за тъга, за само-актуализация.

"Това е като надпреварата между модата и лукса (или стила, ако предпочитате), в която модата изглежда като млада, привлекателна, динамична жена, на чието място евентуално всеки мечтае да бъде, защото получава всичко и по много сега, тук, на момента".

Която живее във френетичността на социалките и на най-вървежните места, партита, теми, по които демонстрира привидни принадлежност и компетентност. Окъпана във фалшив блясък и привличаща неудържимо масите със своята псевдо оригиналност и автентичност.

Инфлуенсърската дъвка

Бързо, високооборотно, мигновено остаряващо, хипер тренди до следващия тренд, нискокачествено, евтинеещо, изхабено и безсмислено.

Ярко магнетична при бегъл поглед, от инфлуенсърската дъвка за окото, искаме още и още, независимо, че точно същото го намираме и виждаме прекопирано многократно, защото е „успешно“, защото е масово, защото кара зомбираните очи в инста механично и стадно да харесват …

В дните на криза, когато времето е много и същевременно – още по-ценно като ресурс, а от почивката умът успява да се избистри и критичната мисъл да се събуди, тези модели започват да стават още по-големи гротески, още по-измислени и еднодневни.

Самите социални мрежи показват все повече колко са опорочени и колко изкривени са възприятията на масовия вкус за смислено, стойностно и красиво. За вдъхновяващо, за плод на реална мисъл и труд, а не на компилирани (нескопосани) имитации, схеми и трикове за ангажиране на аудиторията. 

Статията продължава ТУК

Facebook коментари