fbpx Голямата промяна идва! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голямата промяна идва!

Голямата промяна идва!

Грандиозно събитие, събрало в едно най-последни технологии, забележителни демонстрации, милиарди долари, позитивни прогнози за години напред, агресивна политика за завладяване на пазари, не на последно място шоу и, разбира се, най-важното – хора, които стоят зад всичко това. Под слога на "Промяната", преди месес около 10 000 души от Европа, Африка, Близкия Изток и Индия - представители, клиенти на Фуджицу и журналисти, в рамките на два дни се събраха в „облака” на реалното бъдеще в Конгресния център в Мюнхен, Германия, за да чуят новостите от световния гигант.

Въпреки тежките икономически новини от света, трусовете в европейските икономики и прогнозите за рецесия в световен мащаб, по време на форума Ролф Швирц, генерален мениджър на Fujitsu Technology Solutions, с гордост обяви, че изминалото полугодие (април-септември) е най-доброто в историята на компанията. Японската компанията е увеличила приходите си за миналата фискална година до 4,36 млрд. евро. Стремежите продължават - "Искаме да бъдем лидерска ИТ компания в Европа", продължи той по време на специалната пресконференция. Целта е ясна – да се увеличи двойно бизнесът в развиващите са пазари до 2015 г. Също така 30% от глобалния бизнес на клауд компютинга компанията възнамерява да „превзема”. „Ще предложим решения, с които агресивно ще навлезем в облака”, допълва Швирц. Всъщност облакът не е нова технология за Fujitsu, а модел на доставка. Повече от ясно е, че бъдещето отива в облачните технологии и компанията вече предлага различни имплементирани решения за тях и цялостна стратегия. Клиентите могат да използват обществен или доверен (trusted) облак, който се намира в дейта центъра на Fujitsu, който е с изключително високо ниво на сигурност.

“We love hardware” (в превод от англ. – „ние обичаме хардуера”), е едно от изявленията на Швирц по време на форума. С това той категорично заяви, че хардуерната част остава в центъра на дейността на компанията. "Ние винаги ще бъдем ангажирани във всички елементи на нашия хардуерен портфейл", допълни той. Като доказателство за това е и новата поточна линия за асемблиране и тестване на ИТ продукти в завода в Аугсбург, Германия. Всеки ден оттам излизат по 300 производствени единици.

Йенс-Петер Заик, вицепрезидент на Fujitsu Technology Solutions, представи DI блоковете, които улесняват изключително създаването и управлението на частния облак. Те обхващат сървъра, съхранението, мрежата и технологията на виртуализация, като се управляват автоматично и координирано чрез вграден динамичен софтуер. „За фирмите е невъзможно да предвидят бъдещите изисквания на ИТ системите си по отношение на ресурсите. С помощта на DI блоковете те могат да създадат гъвкави системи, с които да посрещнат променящите се изисквания и нужди”, каза Заик.

Едно от основните предизвикателства, пред които е изправена компанията, е да се превърне в наистина глобална компания. Да бъде в състояние да осигури предложения по целия свят, с оглед да бъдат задоволени мулти-национални клиенти. За да се справи с тази задача, Fujitsu създава Global Business Group. Така например, едно от нещата, които прави отделът, е подобряване управлението на риска при много големи сделки или пък стандартизиране на безброй приложения, които могат да бъдат споделени в различни страни. Така всеки, създаден от компанията, продукт може да бъде продаден в световен мащаб. Като част от услугите, които предлага компанията, е поддръжка 24/7 .

Суперкомпютър
Да видиш „на живо” най-бързия компютър на света е наистина впечатляващо. Зад физическите кутии се крие технология, която дори е трудно да си представи един средностатистически човек. Суперкомпютърът Fujitsu PRIMEHPC FX10 допълва представения през юни тази година японски „К суперкомпютър”, който оглави световната класация на най-мощните машини. Това, което видяхме в Мюнхен, теоретически превъзхожда почти четирикратно най-близкия си конкурент. Новият PRIMEHPC FX10 повишава ефективността до невероятните 23 петафлопа - PFLOPS (един петафлоп означава, че компютърът извършва за една секунда 10 на пета степен брой операции). „Суперкомпютърът K" е разработен съвместно от RIKEN и Fujitsu като част от инициатива, водена от японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите (MEXT). С този компютър Fujitsu цели да помогне търсенето на решения, касаещи световното общество. Благодарение на уникалните възможности на тази машина се правят компютърните симулации, които имат широк спектър от приложения - от изследвания в университети и изследователски институти за развитие на корпоративни продукт, до откриване на лекарства, медицински изследвания, анализ на земетресения и атмосферни явления, и развитието на нови източници на енергия.

FastOn
Благодарение на новата технология FastOn беше демонстрирано как компютър стартира само 13 секунди. Стандартните компютри зареждат операционната система за около 25 секунди.

Те прескачат стени и летят от покрив на покрив, но винаги с Fujitsu LIFEBOOK в ръка. Те във всеки момент имат възможност да напишат и публикуват нещо ново. Качествените и стилни преносими компютри са удобни за всякакви ситуации. Тези младежи представиха атрактивно акробатно шоу.

Първи Android Fujitsu Slate PC

Истински японски гребец привличаше непрекъснато тълпата - всеки искаше да извади от пълния с вода съд водоустойчивия Android Slate PC. И ние не пропуснахме тази възможност… Нараства тенденцията към работа "със собствено устройство". Компаниите вече са склонни да позволяват на своите служителите да използват техните собствени таблети и смартфони, които да включват към корпоративната мрежа. Но това води до опасност от изтичане на фирмени данни. За да се премахне тази заплаха, компаниите използват софтуер за сигурност, който е специално проектиран за Android-базирани устройства. Така служителите могат да се свържат към корпоративната електронна поща, да прегледат календара си, контактите и задачите, без да се рискува разкриване на поверителни данни на компанията. Иновативният 10.1-инчов Android-базиран Slate PC таблет (тежи само 597грама) може да се използва под вода до 1 м и затова е идеалният партньор на работещи, които имат контакт с течности. Slate PC е вече на японския пазар и сега обмисляме стартиране на продажбите в Европа.

 

A Boy’s Only Club”

Клуб само за момчета ? Защо има толкова малко жени в ИТ професии или защо има по-малко жени на ръководни позиции в ИТ индустрията. Тези бяха част от въпросите, коментирани на един от панелите, модериран от Ним Спелман (Fujitsu). В момента делът на жените в ИТ е само 20% и едва 15% заемат водещи позиции. На форума също само 15% процента от посетителите бяха дами.

Иновации ще има!

Един от специалните гости бе шахматната легенда Гари Каспаров. Той направи сравнение между някои ходове в шаха и аналогични такива в бизнеса. Oткритията, които променят света, са правени в цялата човешка история - независимо дали става дума за автомобила, за първия компютър или за джинсите. Според Каспаров обаче, през последните 20 години тази изобретателска енергия непрекъснато отслабва и в момента изглежда е угаснала напълно. В подкрепа на твърдението си той сравнява днешните учени с великите откриватели в миналото - преди хората не са се страхували и не са спирали пред рисковете. Вероятно дори не са съзнавали с какво се захващат, прекосявайки Атлантическия океан с малките си кораби или отправяйки се към Луната с несъвършените си ракети. Но именно в това се крие и тяхното най-голямо предимство - независимо от минималните шансове за успех.

Специален гост бе и известната английска баронеса Сюзън А. Грийнфийлд, която е невролог и писател. Тя шокира присъстващите на лекцията, започвайки с реалистични снимки на човешки мозък. Баронесата представи някои възможни сценарии за бъдещия живот – може би звучи футуристично, но все повече започваме да приличаме на програмирани роботи...

Зелено захранване
Новото 0-Watt захранване гарантира, че серията преносими компютри LIFEBOOK няма да консумират енергия, когато са изключени, но все още захранването е включено в контакта. Електрозахранването не е задължително и заменя нормалното захранване на вашия преносим компютър. Така годишната консумация на лаптоп с 0-Watt захранване е само 1,678 кВтч.

Нов проектор
Патентованият Fujitsu Bay проектор е първият, който може да бъде включен в преносимия компютър и е съвместим с моделите LIFEBOOK P771 и LIFEBOOK S761. Проекторът е удобно решение за домашно кино, както и за служебни презентации (особено когато пътувате) на почти всяка повърхност. Теглото му е едва 210 г.
Celebration night - блясък и музика

 

И за да не е всичко само технологии, гигабайти, дейта центрове, сървъри и петафлопи, поп иконата Anastacia, специално поканена за форума, нажежи емоциите вечерта (и ние вдихнагме адреналина). Повече от забележително е да видиш как огромната бална зала на конгресния център е изпълнена с ИТ специалисти, които вперили поглед в сцената и огромните екрани, танцуват в ритъма на световните хитове на звездата. Разбира се, с чаша немска бира в ръка!