Идва ли времето на цигарите без дим?

Живеейки във времето на идваща Четвърта дигитална революция, когато технологиите обхващат всяка една част от живота ни, Philip Morris създава продукта IQOS, с който прогнозират, че традиционните цигари след години може съвсем да изчезнат. Дали ще се случи, времето ще покаже?
Иновативния продукт, който вече се предлага в 30 държави по целия свят и се използва от 3 млн. души, предстои да бъде лансиран у нас през ноември. В неговото разработване са участвали 400 учени и са инвестирани около 3 млрд. щатски долара.

Какво представлява IQOS?

Иновативната система се състои от елегантно зарядно и държач за пушене (холдер). В него се поставят специфични къси стикове (HEETS) от специално пресован и обработен тютюн, който се добива от 19 вида, отглеждани в 8 държави на 5 континента. Чрез сложен електронен механизъм и сензори се поддържа оптимална температура на пластината за необходимото нагряване на тютюна. Най-важното в случая е, че той не изгаря както при конвенционалната цигара, а само да се нагрява. Така острия мирис и дим ги няма, а на практика се издишва само лека пара, която няма аромат за страничните хора или ако с много остро обоняние може да доловите мирис на варена царевица. Според проучванията, когато тютюнът се нагрява, без да изгаря, вредните вещества се намаляват с невероятните 90-95%.

Един тютюнев стик е с продължителност почти като традиционната цигара и издържа 6 минути или 14 всмуквания, като накрая червен сензор индикира, че остават последни две. Все още няма определена цена за България на новото устройство, но ще бъде доста по-евтино от цената му в съседните на нас държави, където е между 70 и 120 евро, а цената на стиковете ще е колкото кутия цигари. Освен, че тази тахнология намалява значително индивидуалня риск от пушене на цигари, устройството е изкючтелн елегантно.

 

IQOS е предназначен както за заклети пушачи, така и за такива, които искат да спрат да пушат. От Philip Morris са оптимистично настроени за прием на продукта в България, защото това може да е много сериозна алтернатива за 36% пушачи у нас.
По данни от изследване на Института за пазарна икономика, легалните продажби на цигари в България са на стойност около 3.3 млрд. лв., като 84.7% от тях са акциз и ДДС.