fbpx Идва ли времето на цигарите без дим? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Идва ли времето на цигарите без дим?

Живеейки във времето на идваща Четвърта дигитална революция, когато технологиите обхващат всяка една част от живота ни, Philip Morris създава продукта IQOS, с който прогнозират, че традиционните цигари след години може съвсем да изчезнат. Дали ще се случи, времето ще покаже?
Иновативния продукт, който вече се предлага в 30 държави по целия свят и се използва от 3 млн. души, предстои да бъде лансиран у нас през ноември. В неговото разработване са участвали 400 учени и са инвестирани около 3 млрд. щатски долара.

Какво представлява IQOS?

Иновативната система се състои от елегантно зарядно и държач за пушене (холдер). В него се поставят специфични къси стикове (HEETS) от специално пресован и обработен тютюн, който се добива от 19 вида, отглеждани в 8 държави на 5 континента. Чрез сложен електронен механизъм и сензори се поддържа оптимална температура на пластината за необходимото нагряване на тютюна. Най-важното в случая е, че той не изгаря както при конвенционалната цигара, а само да се нагрява. Така острия мирис и дим ги няма, а на практика се издишва само лека пара, която няма аромат за страничните хора или ако с много остро обоняние може да доловите мирис на варена царевица. Според проучванията, когато тютюнът се нагрява, без да изгаря, вредните вещества се намаляват с невероятните 90-95%.

Един тютюнев стик е с продължителност почти като традиционната цигара и издържа 6 минути или 14 всмуквания, като накрая червен сензор индикира, че остават последни две. Все още няма определена цена за България на новото устройство, но ще бъде доста по-евтино от цената му в съседните на нас държави, където е между 70 и 120 евро, а цената на стиковете ще е колкото кутия цигари. Освен, че тази тахнология намалява значително индивидуалня риск от пушене на цигари, устройството е изкючтелн елегантно.

 

IQOS е предназначен както за заклети пушачи, така и за такива, които искат да спрат да пушат. От Philip Morris са оптимистично настроени за прием на продукта в България, защото това може да е много сериозна алтернатива за 36% пушачи у нас.
По данни от изследване на Института за пазарна икономика, легалните продажби на цигари в България са на стойност около 3.3 млрд. лв., като 84.7% от тях са акциз и ДДС.