Ежедневието е невъзможно без дигитални технологии

Повече от 60% от потребителите от Централна и Източна Европа вече ползват дигитални методи за плащане, като по-голямата част тях (80%) предпочитат мобилните устройства – таблет или смартфон – пред традиционните банкови карти. Повече от две-трети от българските потребители, участвали в изследването, приемат мобилните си устройства като алтернативен метод за плащане. Това показва последно проучване на Mastercard.

Респондентите от изследваните 10 страни от Централна и Източна Европа, са по-положително настроени към дигитализацията в сравнение с потребителите от Западна Европа. Над 70% от тях са удовлетворени от нивото на дигитализация и възприемат по-добре влиянието й върху обществото в сравнение с респондентите от Западна Европа. За България процентите също надхвърлят 70, като очакванията са иновациите да навлизат във все повече сфери на обществения живот.

Румъния е страната, където хората използват най-модерните устройства и дигитални услуги. България също е от държавите, където една трета от потребителите използват повече от десет дигитални услуги.

Както всички останали хора по света, потребителите от Централна и Източна Европа са пристрастени към мобилните си устройства. Средно дневното време, което прекарват в използване на смартфон, е 4.1 часа на ден, при 3.3 часа за Западна Европа. В България потребителите прекарват по 5 часа на телефона си всеки ден.

Над 90% от анкетираните участници от Централна и Източна Европа използват интернет предимно за онлайн комуникация и пазаруване. 80% от потребителите смятат, че има достатъчно нововъведения по отношение на социалните мрежи, финансовите услуги и пътувания, но искат повече дигитални иновации в сферата на здравеопазването, образованието и транспорта.

Проучването сочи също, че сред приложенията, плащането на сметки онлайн е изключително успешно. В държавите, където тези услуги са достъпни, почти 60% от хората ги използват.

Половината от анкетираните българи считат сигурността на банковата сметка като най-важния фактор при извършване на плащания, а при повече от една трета сигурността на личните данни е приоритет. Предпочитаните методи за идентификация са различни в отделните държави. Например в Сърбия, България, Унгария и особено Румъния биометричната автентификация се ползва с най-голямо доверие. Според проучването пръстовите отпечатъци и кодове чрез SMS са толкова популярни в България, колкото и ПИН кодовете (те са споменати от около една трета от българските респонденти).

 

 

 

Facebook comments