fbpx Вкусовете на Тоскана в столичния ресторант La Skara | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вкусовете на Тоскана в столичния ресторант La Skara

Вкусовете на Тоскана в столичния ресторант La Skara

Ако сте почитатели на оригиналната италианска кухня, то новите предложения на софийският ресторант La Skara ще задоволят и най-изтънчените ви капризи. В обновеното му меню ще откриете типични ястия от красива Тоскана, а черешката на тортата стек Фиорентина - кулинарно изкушение за гастраномите по цял свят. Заведението е и ексклузивен представител на една от най-прочутите италиански салумерии - Belli в Тренто, известна с изключителните си меса – различни видове салами, шпек, панчета, пушени меса, както и още специфични продукти от областта.

Самото име на ресторанта подсказва, че тук могат да се опитат различни меса, приготвени на барбекю. Гостите на ресторанта биват посрещани на входа от специална витрина, на която са изложени различните видове пресни мариновани меса и ароматни салами. Истинската атракция е, че всеки гост може сам да приготви избраното от него месо, както и зеленчуци, по начин, по който той предпочита. Затова трябва да избере една от 10-те маса, на която е монтирана голяма скара на дървени въглища с аспиратор, който изсмуква дима и миризмите, като същевременно вкарва свеж въздух. Разбира се, специалистите на ресторанта са на разположение и могат да се включат в приготвянето на месата. Така гостите ще могат да се насладят на най-качествената скара, която някога са опитвали. La Skara е и едно от много малкото места в България, където гостите могат да поръчат и стек конско месо.

 

Гурме познавачите ще останат очаровани приготвения стек Фиорентина. За него се използва телешко месо от животни, отглеждани в долината Киана (Chiana), Тоскана. Изважда се филето от частта около кръста на животното.

Историята на стек Fiorentina (Фиорентина - флорентински стек) първоначално започва в северна Европа, доста по-далеч от Флоренция, на която всъщност носи името. Англо-саксонските племена често празнували своите празници и победи с печено и сурово месо. През 16в. Италия, и най-вече Тоскана, са европейски кръстопът. Всички, които минават през областта, остават нещо от своята култура. До владетеля на Флоренция – Козимо Медичи достигат и полусуровите англо-саксонски парчета месо. На 10-ти август, за празник на Сан Лоренцо той нарежда да се опече месо, което след това да бъде раздадено на народа. Заради големите количества говеждо, готвачите нямали много време да го печат и набързо го „запечатвали“ на жар от двете страни. Така се появил прочутият флорентински стек.

Цялата тайна на това уникално месо се крие в приготвянето. За затопляне на скарата е най-добре да се използват дървени въглища от дъб или маслина. Те трябва да са още “живи”, едва прикрити с тънък слой от пепел, без какъвто и да е пламък. Първоначално месото, което е само леко осолено и поръсено с черен пипер, се слага близо до жаравата, така че да се образува коричка от двете му страни възможно най-бързо, за да не излезе сокът от него. Затова трябва да се обръща с помощта на специални готварски инструменти, за да не се пробие коричката. След това се пече не повече от 3 до 5 мин. от всяка страна. Истинският флорентински стек от вътре трябва да е розов, почти кървав и много крехък.

В новото меню на La Skara присъстват и още италиански ястия като карне салада - Карпачо от телешко бон филе, гарнирано с пюре от боб и полента, Полента луканика – приготвена от царевично брашно и малки парченца салам луканика и Грана падано, Октопод по сицилиански с ароматен, леко пикантен сос от домати, лук, каперси, маслини и подправки, всякакви разядки от българската кухня. Предлага се и био биволско и овче мляко с биосладко.

Всяко ястие може да се комбинира с най-точното вино от богатата винена листа, като в нея присъства и прочутото италианско вино Brunello di Montalcino и няколко вида Chianti.

Ресторантът е разположен на три нива и предлага 200 места. Атракция са масите със собствена скара на дървени въглища, където гостите могат да приготвят по свой вкус месата и зеленчуците. Абсолютно всички меса се предлагат пресни, без никакви консерванти и се приготвят на специална фурна Josper.

За малчуганите е оборудван детски кът, който се намира на втория етаж и там те могат да се забавляват на воля, докато възрастните се наслаждава на храната.

Всяка седмица в ресторанта ще има тематични вечери с италианска, гръцка, българска музика на живо.

www.la-skara.com

Facebook коментари