fbpx Мистерия с дъх на уиски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мистерия с дъх на уиски

 Рецепта за отмора след напрегнат ден (според лондонските клубове) - Чаша кехлибарено уиски, пура и удобно кресло.
Тази проста формулировка обхваща цялата философия на английските бизнесмени. За тях няма нищо по-привлекателно от срещата с приятели на чаша уиски в любимия клуб, да отпият глътка, да се отпуснат и да се разтоварят от проблемите, които са ги преследвали през деня. А нима за нас е различно?

Chivas Regal

Историята за създаването на уискито е повече от мистериозна. Първите писмени доказателства са от 1494 г., но се вярва, че кехлибарената течност съществува от зората
на човечеството.
Днес по света съществуват много марки и видове уиски. Едно от тях е Chivas Regal – уиски, познато на поколения шотландци, американци, англичани и т.н. Тази марка е еталон за висококачествено смесено уиски. Въпреки това, то никога не е издигано на пиедестал и не е възприемано за икона на лукса. Както повечето неща в живота, признанието се дължи на комбинация от случайност, късмет, умение и най-вече на отлично чувство за използване на подходящия момент.
Независимо от това, че за последните 100 години марката е сменяла собствениците няколко пъти, качеството винаги е било най-важното нещо. Сухият режим и войната дали отражение върху американската индустрия, производството на уиски в Ирландия спаднало, а водката и джинът се считали подходящи само за коктейли. И така, за шотландското уиски, което винаги
е имало добра репутация на този пазар, се открива възможност да се възползва от създадената ситуация.

Нов еталон за луксозно уиски
От момента на появяването на пазара, то е луксозна марка. За разлика от много други компании, занимаващи се със смесване на уискита, Чивас Брадърс винаги са били готови да поемат огромните разноски по съхраняването и отлежаването на големи количества уиски. Това им позволява да увеличат годишното производство, запазвайки високото качество.

Създаване на отличителния вкус
Джеймс Чивас установява еталон за своите уискита, който се основава на два фундаментални принципа: използването на отлежали уискита за състава на бленда и специфичния акцент, придаван от долината на реката Спей.
През 2001 г. Перно Рикар купува Чивас Брадърс, и въпреки че собствеността отново е сменена, качеството остава непроменено.
Производството на уиски е традиция, предавана от поколение на поколение мастър блендъри, започната от самия Джеймс Чивас, предадена на Чарлз Хауърд и днес на Колин Скот.
Те не просто произвеждат Чивас Регал, те са част от едно дълга фамилна традиция, да се предлагат най-изтънчените блендове уиски на света.

Jameson

Историята датира от далечната 1780 г., когато Джон Джеймисън, шотландец по произход, основава дистилерията Jameson в центъра на Дъблин. Това е времето, по което ирландци и шотландци все още спорят кой пръв е открил уискито. Неоспорим факт в полза на ирландците е, че английската дума “уиски” произлиза от ирландското наименование “ишка-баха”, което означава “вода на живота”.

Историята не може да каже с точност коя страна първа е открила уискито. Това, което се знае със сигурност е, че само сто години след създаването на Jameson, марката се превръща в синоним на “ирландско уиски”.
През 1966 г., заедно с още две компании за производство на уиски, John Jameson & Son създава Irish Distillers Group, а от 1976 г. Jameson се произвежда в новооткритата дистилерия Мидълтън, разположена на 160 мили югозападно от Дъблин.
През 1988 г. Irish Distillers стават част от компанията Pernod Ricard, а продажбите на Jameson достигат “стратосферата” на световния успех. До 1995 г. годишните продажби на Jameson в световен мащаб вече надвишават десет милиона бутилки и го превръщат в своеобразен талисман за пазара на ирландско уиски, както в национален, така и в световен мащаб.

Неповторимият вкус се дължи на факта, че е смес от няколко вида зърнени ирландски уискита и специфичен процес на дестилиране. Jameson е тройно дестилирано и отлежава над седем години в дъбови бъчви, където преди това е съхранявано шери. Именно на това се дължи мекотата на вкуса му и атрактивните аромати на подправки, шери и опушено дърво.
Само най-добрите малцови и зърнени уискита се използват в купажа, който след това ще се нарече Jameson. То се отличава с чист вкус, в който се долавят акценти на пушек и шери. Вкусът му е балансиран, с приятна сладост и послевкус на ядки. “Kадифена мекота” е най-добрият начин да се опише неговия послевкус и завършек.