fbpx Дойде ли време за тъмно пиво? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Дойде ли време за тъмно пиво?

Едва 1% от общия обем на бира е делът на тъмното пиво у нас. Това се дължи на различни фактори, свързани с нагласите на потребителите и поводите за консумация, които с влиянието на пандемията от COVID-19, се изместват предимно към потребление в домашна обстановка, при събирания с близките, семейството или в тесен приятелски кръг. Независимо от променената реалност, бирата продължава да e една от любимите напитки на българските потребители, като през лятото е най-често консумираната напитка след водата.

Към момента, българският потребител остава относително консервативен в нагласите си – склонен е да опитва нови вкусове, но трудно променя предпочитанията си по отношение на любимите си марки пиво. За разлика от Западна Европа, консумацията на бира у нас все още се отличава с изразена сезонност. Светлата лагер бира се консумира предимно през топлите месеци, а тъмната се възприема като напитка за по-студените дни и специалните моменти като празници и събирания с приятели навън или у дома.

При тъмната бира се наблюдават вариации в добавките, които обогатяват усещането при консумация и дават възможност на потребителите да опитват нови видове целогодишно – от пиво с нотки на шоколад, през аромат на горски плодове, до екзотични подправки като канела, джинджифил и кардамон или опушен малц. Сред плюсовете на българските тъмни бири са съставките с доказан произход и рецептите, които се съхраняват и усъвършенстват от родните майстор-пивовари поколения наред.

Така например, тази година Международният институт по качество на храни и напитки Monde Selection отличи със златен медал Шуменско Тъмно – една от локалните марки на Карлсберг България, водещ производител на бира у нас. Селекцията на Monde Selection провежда 360-градусова качествена оценка на продуктите чрез независимо експертно жури от над 80 учени, сомелиери и майстор-готвачи с дългогодишен опит като дегустатори.