fbpx Над 70% от хората са хипертоници | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 70% от хората са хипертоници

Днес, 17 май, е Световеният ден за борба с хипертонията. По този повод в 150 държави започна инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. У нас тя се провежда за 17-а поредна година от Българската лига по хипертония. В 28-те областни града са отворени общо 38 пункта за измерване на кръвното налягане. Графикът на скрининга е поместен на уебсайта на БХЛ: https://hypertension.bg/.

В подкрепа на „Май месец за мерене“ информационната кампания „#Защото аз така казвам“ подтиква хората да проверят кръвното си налягане. За пета поредна година фармацевтичната компания Servier покрепя БЛХ, като подпомага осведомеността относно важността на измерването на кръвното налягане. Компанията поддържа и платформа с информация и полезни съвети за наблюдение и справяне с високото кръвно налягане: https://www.moetokravno.bg/

С приблизително 4 млрд. души, засегнати от артериална хипертония в световен мащаб, заболяването е водещата причина за смърт, отговорна за 10,8 млн. смъртни случаи годишно. Известна е като „тихия убиец“, защото макар често да няма признаци или симптоми, може да има сериозни последици. Особено когато имаме предвид, че всеки втори човек с високо кръвно налягане дори не знае, че живее с този широко разпространен здравословен проблем.

Хипертонията се определя като кръвно налягане, което е постоянно по-високо от 140/90 mm.

Предразположени ли сте?

За огромно съжаление много голям дял от хората са предразположени да развият хипертония. Фамилната обремененост играе своята роля, но наред с нея се открояват рискови фактори, свързани с начина на живот и особено вредните навици: тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол, на сол, както и ниска физическа активност. За хипертонията допринасят наднорменото тегло и затлъстяването, стресът и напредналата възраст.

Скрининг в България

Важна част от дейността на Българската лига по хипертония е скрининг чрез масово измерване на артериалното налягане. През последните три години в него са се включили над 10 000 души. През 2022 г. през скрининга преминават 4027 български граждани в 16 областни града на средна възраст 61,7 год. Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надхвърля 70%, като контролирани на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите.

Прави също така впечатление нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като млади мъже и жени на средна възраст. Наблюдава се също съпътстващ товар от множество допълнителни рискови фактори. Установена е неблагоприятна тенденция за липса на адекватен контрол на артериалното налягане независимо от провежданата терапия (40,7% срещу 36% в предходни кампании). Няма значима воля и стремеж към отказ от тютюнопушене, разширяване на физическата активност и намален прием на сол, които имат доказан благоприятен ефект за понижаване на кръвното налягане.