fbpx Водата - най-важната напитка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Водата - най-важната напитка

Минералните и изворните води са 100% чисти и натурални

Всъщност водата е в самото начало на произхода на всичко. Тя е твърде скромна, за да говори сама за себе си, но макар и не винаги поставяна на фокус, е неизменна част в нашето ежедневие – от това да ни помага да преминем през маратонски работни срещи, да покоряваме върховете, към които сме се устремили, до моментите, в които се наслаждаваме на любимите си изживявания – водата винаги е с нас.

Най-важната напитка 

Значимостта на водата за правилното функциониране на човешкото тяло предопределя ролята ѝ на най-важната напитка на планетата – източник на здраве и благосъстояние с неизмерима стойност. Не са много случаите, когато мненията на експерти, лекари и учени съвпадат напълно. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация обаче, те имат абсолютно единодушие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог. Известно е, че водата увеличава енергията, насърчава загубата на тегло, изхвърля токсините, подобрява състоянието на кожата, стимулира имунната система, поддържа основни физиологични функции на тялото като терморегулацията, физическата активност и когнитивната функция.

Бутилираното качество

За много потребители бутилираната вода е най-предпочитаният и удобен начин за здравословна хидратация. Историята на бутилираната вода води началото си от Европа в далечната 1621 година. И неслучайно днес статистическите данни отреждат на категорията стабилно лидерство пред останалите бутилирани безалкохолни напитки. Изборът на европейския, а и на българския потребител очевидно отдава предпочитание на натуралните минерални и изворни води – висококачествени продукти, които предоставят на потребителите безопасна, натурално чиста напитка с уникален вкус и състав.

Регламентирано от строги разпоредби относно добива, процедури за тестване, бутилиране, етикетиране и маркетинг, потребителите могат да проследят водата до естествения ѝ източник. Изискването за посочване на източника, производителя и номера на партидата означава, че една бутилка вода е напълно проследима до нейния произход. Дори денят и часът на бутилирането могат да бъдат идентифицирани. Тези фактори допълнително стимулират развитието на категориите и пазара на бутилирана вода в Европа.

Минерални и изворни води: дар от природата

Съществуват различни категории води, предназначени за консумация от човека, като натуралните минерални и изворните води се отличават с питейните си качества в естественото им състояние и се бутилират при източника. Дар от природата – минералните и изворните води са 100% чисти и натурални. Неповторими по състав и с природна чистота, всеки един от тези продукти е уникален.

Вкусът на натуралната вода зависи от видовете скални слоеве, през които тече, и усвоените от нея минерали

Сред огромното разнообразие на минералните води има такива с много ниско и ниско съдържание на минерални соли (съответно до 50 mg/l и до 500 mg/l), но също и води с високи нива на обща минерализация (над 1500 mg/l). Всеки минерал има специфичен ефект върху нашето здраве. Ето защо не само количеството и редовният прием на вода е от значение, но също и това, което съдържа водата. 

Какво (не) знаем за газираните води

Натуралната минерална газирана вода има богата и често пренебрегвана история, която всъщност предшества човечеството. Още в далечни времена естествено газираните минерални води са били много търсени заради лечебните си свойства. Въглеродният диоксид помага на тези води да абсорбират минерали във високи нива. 

Газираните води също не са еднакви

Наименованието „газирана“ използваме като общо понятие за вода, която съдържа въглероден диоксид, независимо дали той се среща естествено, или е разтворен по изкуствен път. Но Селцер /Seltzer/ или познатата у нас „газирана вода“, Сода /Club Soda/ и минералната газирана вода са различни продукти.

От обикновена вода с допълнително разтворен CO2, каквато е обичайната газирана трапезна вода, и содата, в чиято формула обичайно влизат допълнително прибавен натриев хидрогенкарбонат (за мехурчета) и калиев сулфат (за вкус) до трите категории минерални газирани води – вариациите на карбонизация, вкус, състав, а и ефект са също големи. 

 

Съгласно правилата за класификация и етикетиране в ЕС предлаганите на пазара бутилирани естествени газирани минерални води попадат в три категории: (1) „естествено газирана натурална минерална вода“, когато в природното си състояние водата съдържа въглероден диоксид и неговото количество в бутилката е същото както при източника; (2) „натурална минерална вода, догазирана с газ от водоизточника“, ако натуралната вода е дообогатена с въглероден диоксид, идващ от същото находище, но съдържанието му в бутилката е по-голямо от това при източника; и (3)„газирана натурална минерална вода“, ако въглеродният диоксид е разтворен допълнително в минералната вода и е с произход, различен от находището, от което е водата. 

С дял от 37% газираната вода в Европа продължава да има по-високото предпочитание в сравнение с нивата на консумация в други региони и като цяло в глобален аспект. 

Сомелиери за вода

Подобно на виното, всяка бутилка вода има история и произход, която определя с кои храни ще си подхожда най-добре. Тази нова вълна професионалисти, за съвет към които се обръщат все повече изискани ресторанти и хотели по света по отношение на своя специален воден бар, са и ценени от индустрията за бутилирани води легитимни експерти в усилията за все по-пълно удовлетворяване на желанията и очакванията на потребителите. Няма такова нещо като „най-добрата вода“, както няма и „най-доброто вино“, подчертават професионалистите-сомелиери. Радостта от това да си гурман, както те изтъкват, е разбирането, че на продукта трябва да се наслаждаваш, защото си различен и предоставяш различни преживявания в различни контексти.

Жана Величкова е изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ). Организацията представлява голяма част от иновативната и динамична безалкохолна индустрия, интересите на фирми производители на напитки, на доставчици на опаковки, суровини, материали, машини и съоръжения. АПБНБ представлява над 70% от пазара на безалкохолни напитки, включително и бутилираните води