fbpx Традиционен български козунак | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Традиционен български козунак

Традиционен български козунак

Както вече неведнъж земеделският министър Д-р Мирослав Найденов каза, за този Великден домакините сами могат да приготвят традиционния козунак, който със сигурност ще бъде по-вкусен, а и по-икономичен.

Сигурно и без този съвет вече доста български жени се стягат за предизвикателството в светлата неделя да се похвалят със своите козуначени творения. За да стане този сладък хляб истински вкусен се изисква много търпение и майсторлък. И много често се случва първият път да не стане онова пухкаво, теглещо се на конци тесто. Но пък не трябва да се губи кураж. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ) специално за българските домакини предоставят традиционна българска рецепта за приготвяне на Великденски козунак. Важно е да се знае, че добрият козунак има голям обем и малко тегло. Добре изпеченият има златисто-кафява коричка. А дали тестото е добре замесеното се познава по това, че когато се разчупи, козунакът се къса на характерни дълги влакна (конци). Истинското удоволствие от традиционно вкусния козунак е, като го опиташ, да ти създаде усещането, че се разтваря в устата като захарен памук.

 

 

От читалището в Плевенското село Асеново предоставиха една тяхна стара уникална рецепта за традиционен Великденски шарен асеновски козунак, която е спечелила много награди от кулинарни състезания, включително и в Италия и Унгария – в с. Козард, на Фестивал на традиционните храни. В селото живеят наследници на българите, които след Чипровското въстание са се преселили в пределите на Австро-унгарската империя в областта Банат през 1688 г., днес на румънско-унгарската граница, а след това отново са се завърнали в България през 1892 г., като през тази година се навършват 120 г. от заселването на селото. Кулинарните умения на тези българи са били обогатени с нови идеи, които те са добавили към своя автентичен български опит и съхраняват и до днес, сподели Мария Иванова, секретар на Народно читалище „Петър Парчевич 1927” в село Асеново. Те предоставиха своята рецепта, като считат, че тя може да послужи за вдъхновение за внасяне на разнообразие на всяка българска трапеза. Затова я споделяме с вас. 

Продукти за тестото:

3 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 1 кг захар
10 яйца, 100 г сирене, 100 г стафиди, 100 г счукани орехи, 100 г маково семе
1 кутия локум, 250 г мас, 1 лимон, 1 ч.ч. лимонада, 1 с.л. суха мая, 8-10 хапчета захарин
1-2 ч.л. (щипка) сол, 1 ч.л. червена готварска боя

Продукти за закваската: 500 мл прясно мляко, 3 яйца, 5 с.л. суха мая (2 кубчета), 2-3 ч.ч. брашно

Продукти за намазване: Жълтъците на 2 яйца

Начин на приготвяне

Започва се с приготвяне на закваската, като първо се разбъркват добре маята, млякото и яйцата. Постепенно се добавя брашното до получаване на рядка каша. Покрива се съда и се оставя сместа да втаса. голяма купа се обърква захарта с млякото, по-голямата част от разтопената мас и солта.

В отделен съд се разбиват яйцата, след това се разтваря маята с няколко лъжици от подсладеното мляко. Прибавя се всичко към вече втасалата закваска заедно с настъргана лимонова кора. След това се добавя захарина, който предварително е разтворен в малко лимонада. Като се бърка непрекъснато се прибавя и част от брашното и се полива гъстата каша с лимонадата. дълбока купа се отделят около 2-3 големи черпака от брашнената смес, като към нея се добавя червена боя и се разбърква. Прибавя се още брашно до получаване на меко тесто.

Блата смес също се замесва с още от брашното. Оставят се и двете отделни теста – бялото и червеното да втасат около час и половина. лед като са престояли – се преместват върху намазнена повърхност, разстилат се и се поставят едно върху друго. ърху червеното тесто се подреждат на редове натрошено сирене, стафиди с орехи, маково семе и нарязан на дребно локум, като след това се завива на руло откъм по-дългата страна. Завитото на кравайче тесто се поставя в съда за печене. Разбиват се жълтъците на двете яйца и с тях се намазва повърхността на козунака.  Оставя се да втаса на топло за още 1 час.

Приготвят се трохи от мас и брашно, с които се поръсват вече втасалия козунак. Предварително се загрява поне 15-20 минути фурната до 250 градуса, поставя се козунака (ако са в дълбоки съдчета с диаметър около 25 см, могат до 4 съда да се сложат във фурната) и да се намаляват градусите на 200. След най-много 5 мин. трябва да се намалят градусите до 175, за да не стане козунакът с много дебела коричка, дори ако печката е много силна – може и до 160 градуса да се намали и да се пече още 45 минути. Ако печката има вентилатор, той задължително се включва.

Ако няма вентилатор и искаме да проверим процеса на печенето – може да се отвори фурната на 20-тата, 30-тата минута и да се обърнат козуначетата – вътрешните да се преместят отвън, а външните – да се поставят от вътрешната страна. Ако тестото е вповече, отколкото може да побере печката, останалото тесто са слага на малко по-хладно, отколкото е в стаята, където печем и после се изпича и втората серия козунаци.

 

 

Ако път тази година ви се получи с приготвянето на козунака, замислете се дали догодина да не започнете малък бизнес с приготвяне на домашни празнични хлябове. Както е известно, много големи бизнеси са започнали от масата в къщи, а днес правят продукция за милиони! 

Успех в приготовленията и светла страстна седмица!