fbpx Червените плодове борят стреса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Червените плодове борят стреса

Все повече пациенти търсят лекарска помощ при проява на продължителна отпадналост, стрес и цялостно неразположение. Симптомите, обединени под общото определение „умора“, не зависят от конкретен орган, а засягат целия организъм, поради което изискват специфично лечение.

„От медицинска гледна точка умората е неспецифичен симптом, което означава, че има много възможни причини и съпътства много различни състояния“, споделя д-р Захаринка Гочева, педиатър и общопрактикуващ лекар. „Наблюдавам нарастваща тенденция – при мен идват все повече пациенти със симптоми на изтощение, липса на енергия и концентрация. По мои наблюдения приблизително един от пет или шест възрастни пациенти има симптоми на хронична умора и стрес“, казва д-р Гочева. „В моята практика виждам все повече пациенти с тези оплаквания през пролетта и в края на зимата“, допълва тя.

Според д-р Гочева същата тенденция се наблюдава при представители на определени професии. „Някои професии са по-рискови. Такива са учителите, лекари, адвокати, компютърни специалисти – предимно хора на интелектуалния труд, свързан с голяма отговорност.“

Неслучайно бърнаут - синдромът на професионалното изчерпване, е спряган за една от най-актуалните болести на 21 век. Най-често се изразява в повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, бърнаутът се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Един от най-успешните начини за преодоляване на състоянието на стрес и умора и поддържане на добрата форма и тонус на организма е чрез подсилване с естествени продукти, богати на полезни вещества. По думите на д-р Гочева приемането на натурални продукти с доказана полезност е най-физиологичният и естествен начин за тяхното усвояване, тъй като те съществуват свободно в природата и човекът по време на своята еволюция е привикнал да ги употребява не само като храна, но и като лекарство.

Такива са например червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина, малина и др., които са изключително полезни със своите антиоксидантни и укрепващи свойства. Голяма част от ползите от червените плодове се дължат на високото съдържание на флавоноиди в тях. Червените плодове, познати в медицината и като цианидин, са известни със своите имуностимулиращи свойства и имат доказан ефект срещу вируса на грипа.