fbpx "Загорка" създава първият рекламен постер у нас в далечната 1958 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

"Загорка" създава първият рекламен постер у нас в далечната 1958 г.

Пивоварната „Загорка“ бе домакин на нова среща в рамките на  Националната бирена академия, в която участват представители на медиите.

„С посещенията по пивоварните, Съюзът на пивоварите иска на популярен език да покаже не само традициите в производството, но и значението на иновациите, знанията и уменията, които са ключови да произвеждаме в България бира с отлични качества. За първите 6 месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите вече са 26 милиона лева “- коментира Ивана Радомирова,  изпълнителен директор на СПБ.

По време на посещението в „Загорка“ журналистите, участници в Националната бирена академия, бяха запознати „на живо“ със стъпките в производствения процес и спецификите на основните суровини, влагани в пивото -  малц, хмел, вода и пивни дрожди (т.нар. бирена мая). Съставките на пивото са напълно естествени, като всяка една от партидите на суровините е придружена от сертификат за качество, който удостоверява техния произход, чистота и съответствие с определени изисквания, които са регламентирани от световно признати стандарти. А уникалния вкус на всяка бира зависи и от водата, с която се произвежда.

 

„Интересно е да се знае, че всяка година български марки пиво са носители на медали на Монд Селексион – най-престижната европейска организация за качество. Безупречният професионализъм на родните пивовари, съчетан с добрите технологични и производствени практики, са причина в страната да се произвеждат под лиценз и 9 от световно известните брандове бира - израз на доверието на глобалните производители към нашите колеги.“ категорична е Ивана Радомирова. 

През 1998 г. „Загорка“ е първото предприятие от сектора на хранително-вкусовата и питейна индустрия в страната и първата пивоварна компания от Централна и Източна Европа, чиято система за управление и контрол на качеството се сертифицира по международния стандарт. „Загорка“ е и първата приватизирана в страната пивоварна.  През 1994 г. предприятието става част от глобалното семейство на „Хайнекен“. Оттогава насам, вече 24 години, повече от 133 млн. евро са инвестирани в модернизацията и увеличаването на производствения капацитет на „Загорка“.

 

„Зелен склад”

Динамичната инвестиционна политика на компанията включва и реализиране на програма, която да е подчинена на концепцията за устойчиво развитие на околната среда. В резултат, „Загорка“ е изградила и единствения у нас “зелен склад”  за готова продукция. Той е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип - BREEAM. Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като същевременно осигурява оптимални условия на работа. При изграждането на системата са приложени редица иновативни зелени решения – от врати с термо изолация и топлинни завеси – до  специална система за използване на слънчевата светлина, система за нощно охлаждане, инсталация за събиране на дъждовна вода за битови нужди. Към момента, пивоварната в Стара Загора е една от най-съвременните и иновативни сгради в региона на Централна и Източна Европа.

Зеленият склад на Загорка е първата сграда от такъв тип сред всички пивоварни на „Хайнекен“ , дело на български екип, като ноу-хауто за момента е внедрено в пивоварна на компанията-майка в Мексико.

Неслучайно компанията печели 1 място и награда за „Най-зелена компания“ в сектор бързооборотни стоки. През 2017 г. „Загорка“ АД инвестира над 72 хиляди лева в дарителската си програма за социални и екологични инициативи в подкрепа на местната общност, а нейните служители полагат над 1 200 часа доброволчески труд. За да намали въглеродния си отпечатък, компанията премахва горния етикет от РЕТ бутилките на Ариана и засажда 2 230 дръвчета.

На територията на завода се намира и музея „Светът на Загорка“. Това е първият музей, който е позициониран в работещо предприятие като колекцията му е сертифицирана от Министерството на културата като единствения за сега музей на бирата в България. Експонатите в него показват развитието на пивоварните традиции със запазените и до днес варилни съдове, кранове за точене на бира и дори реклами от основаването на пивоварната през 1902 г.  и от годините на социализма.

Любопитен факт е, че през 1958 г. Загорка създава и първия рекламен постер изобщо, още повече, че момичето от снимката е по бански, което за времето се счита за съвсем революционно.