fbpx Всеки втори човек не ползва четка за зъби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Всеки втори човек не ползва четка за зъби

Едва 3,5 милиарда души в световен мащаб използват четка за зъби, въпреки че има над 300 различни вида бактерии в плаката. За сравнение 4 милиарда използват мобилно устройство. Освен това статистиката сочи, че американците харчат сто милиарда долара годишно за продукти за грижа за косата, но само 2 милиарда за стоматологични продукти. Тези тревожни цифри показват, че е необходимо сериозно повишаване информираността на хората за важността на добрата грижа за устната кухина и инвестицията в продукти за орална хигиена.

Често пренебрегвани са и сериозните последици, които лошите навици на миене на зъбите могат да имат върху цялостното здраве. Почистването на зъбите два пъти дневно в продължение на две минути предотвратява натрупването на бактерии в устата, като по този начин намалява риска от заразяване с пародонтоза, което може да увеличи шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания, артрит и пневмония. Състоянието на венците е свързано пък с голям брой сериозни проблеми като инсулти, инфаркти, сърдечни заболявания, диабет, деменция и дори усложнения по време на бременност.

Неадекватната грижа за устната кухина не само прави потребителя уязвим за всякакви стоматологични проблеми, но според последните открития това може да повлияе пряко върху качеството и продължителността на живота. Международно проучване доказва, че броят на зъбите е пряко свързан с дълголетието. Данните от него показват, че тези, които имат 20 или повече зъби до 70-годишна възраст, са със значително по-голям шанс да живеят по-дълго от тези с по-малко от 20 зъба. Друго проучване сочи, че през 1968 г. 37% от британското население изобщо няма естествени зъби, докато през 2015 г. тази статистика е спаднала до 6%. Интересното е, че средната продължителност на живота се е увеличила от 73 през 1968 г. на 81 г. през 2015 г. Това показва, че здравето на устната кухина се отразява на здравето на цялото ни тяло и неговите показатели.

„Оралното здраве е за съжаление един от най-пренебрегваните аспекти на цялостното човешко здраве. Добрата новина е, че по-голямата част от проблемите на устното здраве са лесно предотвратими с добра хигиена, но широката общественост не е достатъчно образована как да се грижи правилно за зъбите и венците си“, казва Борис Тръпчевич, главен изпълнителен директор на FOREO, коментирайки шокиращата статистика за навиците за миене на зъби, която показва, че 12% от хората не си мият зъбите по 2 дни, а 2% никога не ги мият.