fbpx Прегледът на детските очи трябва да започне още в първата година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Прегледът на детските очи трябва да започне още в първата година

 

След скрининг на очите на 2000 деца се оказва, че 30 % са с регистриран проблем. Такива са резултатите от кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение, която се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката в периода от 15 септември до 31 октомври  2014 г.

Целта беше да се популяризира необходимостта от редовна профилактика на зрението и към реализирането на важната връзка и сътрудничество между офталмолози (диагностицират и лекуват очните болести), оптометристи (знаят най-много за окото като оптична система) и оптици (помагат за правилния избор на очила).

Другата цел на кампанията беше повече деца и младежи да бъдат прегледани от специалист, за да бъдат открити, лекувани и коригирани навреме очните заболявания. В рамките на кампанията безплатен очен скрининг на деца и младежи до 18 години беше извършван в над 90 оптики в 28 областни града. В активната фаза на кампанията се включиха и оптики от 10 по-малки града.

В резултат от кампанията беше направен скрининг на около 2000 деца. При 30% от тях имаше данни за някакъв проблем и нужда от задълбочен очен преглед при офталмолог. На 30 октомври в столичното 22 СОУ "Георги С. Раковски" се проведе профилактичен скрининг на очите на децата от 2-ри б клас, с класен ръководител - Ваня Борисова. Инициативата за прегледа беше на родител на едно от децата в класа г-жа Кремена Михайлова, която е почерпила идеята от кампанията на KWIAT. Скринингът се организира със съдействието на KWIAT и оптичен център „Роденщок” и се извърши в присъствието на директорката г-жа Емилия Михайлова.

Беше направен скрининг общо на 30 деца, от които 10 са с регистриран проблем и се нуждаят от по сериозен преглед при офталмолог, а 4 имат нужда от незабавна корекция. Интересното е, че всички деца, при които бяха открити сериозни нарушения на зрението седяха на първите чинове по свое собствено желание. Това е признак, който показва, че децата имат проблем и подсъзнателно са намерили решението му, но без да им е било обърнто необходимото внимание от лекар или родител.

Относно същността на скрининга, професорите по оптометрия и практикуващи детски оптометристи Мареиа Пачеко и Елън Сварвърууд казват: „Скринингът не е преглед. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог.” Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др.

Важно е да се знае, че първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди то да навърши една година. Следващият преглед при офталмолог е между 3 и 5 годинки, но не бива да се отлага за тръгването в първи клас! Ако се установи, че детето има някакъв зрителен проблем, следващата важна стъпка е изборът на очила. Те могат да бъдат закупени във всяка оптика и да помогнат навреме да бъдат коригирани проблеми със зрението. Българската марка за очила KWIAT предлага всякакви модели диоптрични очила за деца.