fbpx Велика сряда е! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Велика сряда е!

Велика сряда е!

На Велика сряда се напомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Тя влязла в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Носела съд от алабастър с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината обаче тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите се надигнали, че по-добре било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните, но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.

Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство на Юда Искариотски, един от учениците на Иисус, който отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.

Според народните традиции на Велика сряда жените не трябва да вършат никаква домакинска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче и готви. Децата трябва да берат здравец, който да вържат на китки.

 

Facebook коментари