fbpx Билет към славата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Билет към славата

Мулитнационалната певица Нора Джоунс дължи целия си успех - над 35-те млн. продадени албума, кабинета, пълен с награди "Грами", процъфтяващата актьорска кариера, славата и невероятното си богатство, на... един стар небесносин "Кадилак".

Младата певица си купила модела DeVille 1971 г. за едва ли не джобни пари от един дилър близо до дома й в Тексас. Тогава Нора все още живеела с майка си, пеела по местните барове и едва наскоро открила невероятния си соул глас, който по-късно ще я превърне в любимка на цяла Америка, а музиката й - във фон на милиарди вечери на свещи. Този автомобил я закарал до гимназията за изкуства Booker T Washington в Далас и до Севернотексаския университет в Дентън. След това тя го продала на голяма печалба - "около две хиляди долара", за да финансира преместването си в Ню Йорк на 20 г. и да даде тласък на певческата си кариера.

"Този "Кадилак" бе истински танк и направо ядеше бензин", казва тя с носталгична усмивка. "Но бе много удобен за каране, а освен това имах чувство, че притежавам част от класическата стара Америка". Колата се превърнала в билета на Джоунс към три албума, които се изкачили на върха в световните класации. Първият от тях - Come Away with Me, бил издаден, когато тя била едва на 22 г. Сега на 30 г. певицата по никакъв начин не се е променила, а също така не е купила лъскав заместник на кадилака. Когато срокът на шофьорската й книжка изтекъл, тя се явила на новия изпит с един очукан Dodge Neon. Сега пък обмисля да си купи "стар автомобил за бабички". "Един голям "Шевролет" ще ми свърши доста добра работа", отбелязва тя и звучи сякаш е обикновена майка от предградията.

Джоунс винаги е била много различен тип поп звезда и изглежда е израстнала в паралелна вселена на тази на повечето свои връстници. Въпреки че много млада е достигнала световна слава, не е изкарала нито една нощ в клиника за алкохолици, не е била снимана да излиза пияна и оскъдно облечена от нощните клубове. Не е направила своя модна линия или диета и няма намерение да използва сп. OK! вместо семеен албум. "Не се изповядвам", твърдо отсича тя. "Това е причината все още да мога да ходя по улиците без да се дегизирам. Не ми се налага да си слагам грим или да си оправям косата преди да изляза. След като веднъж пуснаш славата през вратата, трудно е да я накараш да си тръгне". Когато я питат да каже кое е най-доброто нещо, свързана със славата и парите, тя искрено се затруднява с отговора. "Да излизаш навън, да хапваш хубава храна", посочва тя след дълъг размисъл. "А освен това мога да си позволя да оставя голям бакшиш".

През ноември 2009 г. Джоунс издаде четвъртия си студиен албум. В момента преглежда десетки филмови сценарии, след като получи добри отзиви за играта си заедно с Джъд Лоум в My Blueberry Nights през 2007 г. Освен това даваше интервюта и записваше песни за 8 серийния домукентален филм Recording: The History of Recorded Music, който бе показан по британския Channel 4. Сред останалите в лентата личат имената на Куинси Джоунс, Пол Саймън, Смоуки Робинсън и Стивън Зондхайм. "Много съм поласкана, че ме счетоха за част от световната музика, но не съм го планирала", казва певицата. "Всъщност, никога не планирам нещата. Човек никога не знае какво ще се случи".

Тя е сама от Коледа на 2007 г., когато се раздели с Лий Аликзандър, басистът й и съавтор на песните, след 8-годишна връзка. "Не смятам скоро да се влюбвам", признава Нора. Откъде тогава се взимат тези прекрасни мечтателни любовни песни? "В живота си не съм като в песните", обяснява тя. "Хората очакват да съм много романтична или дори печална. Но не съм такава. Аз съм по-скоро безгрижна. Използам романтичното скъсване на другите хора за идеи и не прекарвам много време в обмисляне на тъжната страна на живота. Дори не знам откъде идват тези звуци. Колкото и пъти да слушам моите песни, дълго време след като съм ги написала, си мисля: "Звучи толкова бавно".

Фактът, че баща й е Рави Шанкар, прочутият индийски композитор и изпълнител на ситар, вероятно е оформил природния талант на Нора. Тя всъщност не се срещнала с него, докато не пристигнала в Ню Йорк като млада. "Той не бе до мен когато растях", казва певицата. Родителите й, които така и не се женят, се разделили скоро след раждането й. "Сега вече разбирам как той е искал да подреди живота си. Той уважаваше музиката си и хората. Неговата работа бе също така движеща сила, така че можеше да изключи всичко останало". Това определено е изключило Нора - кръстена Джиитали Нора Джоунс Шанкар (тя останала просто Нора Джоунс, когато била на 16 г.) и майка и Сю. "Тя ме отледа напълно сама, което не е било никак лесно", посочва певицата. "Сега й се възхищавам за това, но когато израствах доста често и умно се карахме". Музиката винаги е била спасителен път. "Започнах да пея естествено, не съм се учила. Или поне на мен ми се струваше така. Свирех на пиано и саксофон. Майка ми ме запозна с музиката на Били Холидей. Спомням си как я слушах и си мислех: "Това е толкова страхотно. Дали някога ще мога да пея като нея?". Както се оказва, малкото момиче от Тексас може да пее толкова прекрасно като всяка друга джас дива.