fbpx Ще забави ли кризата с чиповете коледните подаръци? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ще забави ли кризата с чиповете коледните подаръци?

44% от потребителите по света ще купят разкрасителен продукт като коледен подарък, а в много от тях се използват чипове. Прогнозите са, че настоящата полупроводниковата криза ще продължи чак до четвъртото тримесечие на 2022 г.

Чиповете, известни още като полупроводници, разполагат с милиарди транзистори и изпълняват функцията на „мозък“ в нашата електроника. По-рано тази година,  от IBM обявиха, че са разработили 2-нанометров чип с 50 милиарда транзистора, което го прави най-малкия и най-мощния за размерите си чип в света. И макар всеобща представа да е, че чипове се използват само в компютри, таблети и смартфони, в действителност те захранват по-голямата част от електроуредите като перални машини, хладилници и дори коли. Именно по тази причина, недостигът на тези жизнено необходими части оставя много бизнеси с недоразработени продукти и оказва огромен натиск върху световната икономика, тласкайки я към лимита ѝ.

Ускоряване на дигиталната трансформация

Дори преди началото на пандемията от коронавирус индустрията за производството на чипове изпитваше затруднения да се справи с растящото търсене след разпространението на 5G. Тъй като COVID-19 доведе до ускоряване на дигиталната трансформация, технологичната индустрия е под огромен натиск да се справи с трупащите се поръчки, броят на които не спира да се увеличава. Зависими от  доставчиците на чипове, които също не могат да се справят с поръчките, много предприятия са подложени на голямо изпитание.

Но пандемията не е единственият фактор за нестабилността на веригите за доставки на полупроводници. По-рано тази година един от големите доставчици в Япония стана жертва на пожар, а междувременно голяма зимна буря затвори доставчика на Intel в Тексас. Друг ключов играч от Тайван пък прекъсна дейността си поради суша. Всички тези събития изправиха технологичната индустрия пред глобална криза с доставките.

Недостиг на работна ръка и високите дистрибуционни цени

Други препятствия, пред които е изправена индустрията, са недостигът на работна ръка и високите дистрибуционни цени. Проучване показва, че 80% от производителите на чипове изпитват трудност да намират квалифицирани служители, както и че стойността на доставките никога не е била толкова висока. Разходите за превозване на 40-футов контейнер от Азия до Европа са се увеличили десет пъти, от 2000 долара през 2020 г. до 20 000 долара през август 2021 г., достигайки исторически връх.

През 1990 г. цели 37% от фабриките за чипове са били разположени в САЩ, докато днес този брой е намалял до едва 12%, което прави азиатските страни абсолютни лидери в производството на полупроводници. Отчитайки стратегическото значение на полупроводниците за икономиката и националната сигурност, САЩ приеха “The CHIPS for America Act” в Сената, очаквайки последващи действия от Камарата на представителите. Законът ще осигури финансиране за индустрията с чипове на стойност 52 милиарда долара в продължение на пет години.

Вземайки предвид кризата с чиповете, както и прогнозата, че 44% от потребителите ще заложат на бюти продукт за коледен подарък, активацията с предварителната регистрация на FOREO за този Черен петък е най-добрият вариант за технологичен козметичен подарък, доставен точно навреме за Коледа!