fbpx Вечер с анасонова омая... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вечер с анасонова омая...

Вечер с анасонова омая...

Едва ли има някой, който да не е чувал за турската напитка Ракъ или раки. Всъщност това е първообразът на познатата ни ракия, с една съществена добавка - анасон! Подправката, която се добавя и в българската анасонлийка всъщност е източник не само на омайния вкус, но и тайната на мекия, млечно бял “облачен” цвят, който ракъ придобива след като се смеси с вода. 
С петнадесет специални Анасонови вечери в България, обединени под темата Unrush your world (Забави ритъма!), най-известната турска напитка Yeni Raki кани свои почитатели и нови последователи, като ги потапя в омаята на анасона и ненадминати гурме ястия от най-известните българши шеф-готвачи.  

Ракъ се произвежда като двойно се дестилира алкохолът, получен от ферментацията на грозде, а по време на този процес (дестилацията) са добавени анасоновите зрънца, заедно с ферментиралата гроздова мъст. Когато се използва тази технология заедно със спирта от анасона се извлича безценното анатолово масло, което се съдържа в зрънцата на традиционната за Турция подправка. Така вкусът на анасоновата спиртна напитка става с пъти по-мек, отколкото ако анатоловото масло се добави допълнително към ракията или (както най-често се произвежда узо) се направи настойка на получения спирт с анасонови зрънца за месец или два. Ето защо традиционната турска ракъ е предпочитана сред всички анасонови напитки. Сега вече знаете на какво се дължи причината от прозрачна, тази напитка да става млечно бяла щом се смеси с вода. Това е реакцията на анатоловото масло, извлечено от анасона, с водата...

Най-добрия начин да се насладите на ракъ е като добавите първо вода и после лед. Съществуват няколко вида от анасоновата напитка, които имат специфични качества.

Йени Ракъ е произведена от най-фините гроздови сортове от Анадола с добавка на зрънца звезден анасон, тази магическа напитка има 69 годишна история и е най-продаваната анасонова напитка в света (според Impact Databank 2012)!

Йени Ракъ Ала е направена от подбраните гроздови зърна, изсушени на слънце и смесени с висококачествените семена на звездния анасон, а след това за мекота е тройно дестилирана. Отлежава в дъбови бъчви, за да придобие уникалния си вкус, заради който е толкова разпознаваема...

Текирда Ракъ е произведена от най-добрият анасон на Турция и мъст от прясно грозде. Притежава свеж плодов аромат с плътно тяло и осезаема мекота. С богат и добре балансиран вкус на небцето, тя е любимка на всички почитатели на ракъ.

Текирда Ракъ Златна е рожба на комбинацията от най-доброто тракийско грозде и висококачествените анасонови зрънца, които Западна Анадола предлага. Мекотата и сладкият й вкус са се развили чрез отлежаването й в дъбови бъчви, благодарение на което тя придобива и специалният си златен цвят.

Естествено ракъ върви особено добре с подбрани мезета, които са важна част от турската кухня, голяма част от която е придобита в наследството от византийската кухня. Някои се сервират или като студени, или като топли предястия, докато други са като основно ястие.

Апетитната комбинация от ракъ, риба и салата е крайъгълният камък на “ракъ културата”! Независимо каква е рибата, анасоновата напитка No. 1 в света й служи като превъзходно допълнение. Така че на маса, на която има ракъ, обикновено присъстват и множество рибни предястия и ястия. Вкусен шиш кебап, пикантни кюфтенца, салами, пастърма или ляхмаджун – всички те много добре вървят с ракъ! Заложете на агнешкото и няма да сбъркате.

 

 

 

Facebook коментари