fbpx Гъливер в страната на катрана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гъливер в страната на катрана

Това е един нов технологичен свят. Ако човек има шанса да посети Форт Макмъри и да застане на ръба на огромните кратери, оформени от гигантските машини в пропитата от мазната черна материя почва, несъмнено ще се почувства като Гъливер в страната на великаните. Всичко на тези обекти е гигантско по размери. (продъжение от www.tbmagazine.net/statia/tezhestta-na-tezhkiya-neft.html)

Камионите, които превозват пясъчно-нефтената маса са най-големите в света и тежат по 400 тона всеки

Багерите на свой ред загребват по около 100 тона наведнъж, пълнейки споменатите камиони с четири кофи в рамките на около две минути. Гигантоманията не е самоцелна, а има за задача да доведе до максимална бързина и съответно до максимална рентабилност при експлоатацията на находищата. Компанията Syncrude например в момента извлича по няколкостотин барела чист петрол дневно, което налага изкопаване и „изцеждане” на хиляди тонове нефтен пясък. Амбициозните планове на водещата в преработката на тежък нефт и пясъци компания предвиждат към края на десетилетието добивът да достигне 425 000 барела дневно.

За постигането на тази задача Syncrude, които са и най-големите специалисти в канадската гигантомания, правят масирани инвестиции, облягайки се на технологичния потенциал на производителите на феноменалните камиони Caterpillar и колосалните багери Orenstein & Koppel. Последната разработка, с която Syncrude особено се гордеят, е т.нар. „хидротранспорт” – способ, при който нефтените пясъци се примесват с вода, след което гъстата каша се пренася по тръбопровод до завода за екстракция. Благодарение на това, както и на новите огромни коксуващи колони, в обогатителните заводи на компанията се извлича нефт с уникални характеристики.

Разбира се, както Syncrude, така и всички останали участници в борбата с предизвикателствата в Албърта съвсем не са обикновени компании – дори според дългия аршин на нефтената индустрия. В изследователския център на Syncrude в Едмънтън близо сто научни работника се занимават с непрекъснати проучвания и развойна дейност на все по-нови, ефективни и екологично съобразни методи за добив и преработка на пясъчните залежи. Освен постигането на максимална икономическа ефективност, в техните задачи са включени и мащабни проекти за регенериране на земите с връщане на „изцедената” от въглеводородите почва и култивацията на трайни насаждения. Нещо важно като се има предвид че специалистите предричат добивът от 1,5 милиона барела днес да нарасне до 5 милиона през 2020 година.

Съоръженията за добив на тежък нефт в Колд Лейк не изглеждат толкова внушително, колкото пясъчните кратери в Албърта, но от това находище се извлича най-голямо количество нефт с помощта на термални методи

На пръв поглед всяка една от двестате сонди, скрити във вечнозелената гора и добиващи нефт от дълбочина 400 метра, изглеждат като конвенционални, но добиваният в Колд Лейк нефт е всичко друго, но не и конвенционален...

Именно тук е едно от местата на които се използва гореспоменатия парен метод – в земята под високо налягане се инжектират колосални количества нагрята в огромни бойлери пара, която омекотява и „активизира” тежкия, гъст и слабоподвижен нефт. Този метод за извличане на суровината е тежък и доста бавен - инжектираната и кондензирала във вода пара трябва да престои под земята в продължение на период от няколко месеца до няколко години преди сместа от тежък нефт и вода да се изпомпа под формата на каша на повърхността, да се смеси допълнително с по-леки въглеводороди и да се отправи по тръбопроводи към рафинериите. С помощта на достъпните в момента технологии, добивниците успяват да извлекат едва 30% от суровината, съдържаща се в подобен тип резервоари.

Стойността изглежда малка на хартия, но на практика е постигната с цената на огромни по обем инвестиции в машини и технологии. С помощта на мощните съвременни компютърни системи, специалистите могат да симулират с голяма точност разпространението и ефекта от действието на парата в находището, а при извличането на тежкия нефт се използват не само свръхмодерни технологии, но и някои стари трикове като добавянето на химически разтворители в инжектираната вода.

Парадоксално е, че високата цена на петрола е съпроводена от ниска цена на природния газ,

която се дължи на предлагането напоследък на все повече шистов газ. Така производството на иначе енергоемкия и скъп неконвенционален нефт всъщност става все по-изгодно.

Като цяло вярата в осъществяването на непостижимото днес дава сериозни плодове в нефтената индустрия и както обикновено наградата отива в ръцете на най-далновидните и трудолюбивите. Компании като ExxonMobil и Syncrude дълбаят в региона на Албърта още от 70-те години на миналия век, проявявайки завидно постоянство дори и при значителни падове в цените на нефта. Днес те берат златните плодове на своята упоритост.