fbpx Чаровната усмивка отваря врати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чаровната усмивка отваря врати

Чаровната усмивка отваря врати

Чували ли сте изрази от рода:"Зъбите й са подредени като мъниста" или "Този има четиридесет зъба". Те най-точно отразяват нарасналите естетични очаквания на пациентите, които все повече ценят безупречните зъби. Част от хората са под влияние на модните тенденции, лансирани от медиите. Други се грижат за имиджа си, който днес е движеща сила в бизнес отношенията и забързаното всекидневие. Съществуват много естетични проблеми, които са причина да виждаме хора с променена или неестествена усмивка. Често те поставят ръка пред устата си, като говорят, чувстват се непривлекателни и угнетени. Такива проблеми са преоцветявания на зъби, недобре изработени обтурации и протетични възстановявания, диастеми и треми, абразия на зъбите и др.
Всички те са в основата и дават смисъл на един сравнително нов клон в стоматологията- естетичната стоматология. Цел на манипулациите, включени в нея, е постигане на краен продукт, който не само буди възхищението на всички. Важно е той да отговаря на желанията и представите на пациента, да му носи удовлетворение и радост. Стремежът на всеки стоматолог е да постигне хармония, красота и естетика, като запазва и известни особености,
характерни за отделния клиент.  Все по-често пациенти желаят да избелят зъбите си.

Преоцветяванията на зъбите могат да бъдат външни и вътрешни

Външните промени в цвета обикновено се дължат на никотинови отлагания при пушачи, на пигментообразуващи бактерии в устната флора, на честа употреба на кафе и червено вино. Цветът на зъбите се променя и след приемане на някои медикаменти (хлорхексидин).
Причините за вътрешни преоцветявания са различни. Те могат да бъдат системни заболявания (порфирия, дефекти на жлъчните пътища), пулпни и кръвни разпадни продукти, прием на антибиотици от групата на тетрациклините в детска възраст и др. Преоцветени са зъбите, които са девитализирани, тези с дисплазии, с пукнатини и фрактури.
За избелване се използват специални средства, съдържащи пероксиди в определена концентрация. При аплицирането им те се разлагат на вода и свободни радикали. Именно тези радикали се свързват с цветните молекули, като намаляват интензитета на цвета им. За да са приятни за пациента, тези избелващи агенти се предлагат напоследък с различни вкусове и аромати - мента, пъпеш, ягода и др.

Могат да се избелват единични зъби или цялото съзъбие. В зависимост от мястото на аплициране на избелващото средство, методите са екстракоронарни (прилагат се при витални зъби) и интракоронарни (при тях избелващият агент се аплицира в пулпната кухина). Избелването може да стане с шина в домашни условия или в чакалнята на стоматологичния кабинет. То се прави и с вложка за няколко дни или в амбулаторни условия.
Всяка от терапиите започва с щателно снемане на анамнеза. В нея се установяват причините за зъбните преоцветявания, обясняват се манипулациите на пациента, възможните странични ефекти и резултати. И нещо много важно- определя се изходният цвят на зъбите. Следва провеждане на екзактно професионално почис-тване на зъбите от налепи и зъбен камък, лечение на кариозните процеси и подмяна на фрактурирани обтурации. Едва тогава може да се пристъпи към същинското избелване.

От начина на избелване и концентрацията на избелващия агент, зависи броят на посещенията при стоматолога. Крайната цел е да се достигне желаният ефект

При правилно спазване на индикациите и подходящи действия от страна на стоматолога (полиране, флуоризиране, използване на предпазни средства) възможните странични ефекти като свръхчувствителност на зъбите, са сведени до минимум.
Всички пациенти трябва да знаят, че след една терапия е възможно да се подменят стари обтурации.
Така те ще бъдат в синхрон с новия цвят на съзъбието. За по-продължителни резултати от лечението, пациентите трябва да спазват отлична лична устна хигиена и да ограничат вредните навици като тютюнопушене, прекомерна консумация на кафе и червено вино.

Други манипулации от естетичната стоматология са изработване на послойни фотополимерни обтурации, порцеланови фасетки, корони и мостови конструкции. Всички тези конструкции имат за цел оптимално възстановяване на функцията и постигане на перфектна естетика. Те могат да се разглеждат и като произведение на изкуството, в което са вложени познанията, уменията, средствата и времето на стоматолога и екипа му.
С керамични фасетки могат да се извършат корекции във формата, големината и разположението на фронталните зъби.

Заедно с това редуцираното отнемане на твърди зъбни тъкани има значителни предимства и за пациента, и за стоматолога. Изработването на керамичните фасетки отнема няколко дни. По-забележимите предни повърхности на зъбите се циментират. Това позволява послойно да се нанесат керамичните слоеве, за да се възстанови естетиката. Наричат керамиката "бяло злато", защото е светлопропусклива. Тя отразява и падащата светлина, насочва предаването на цвета в дълбоко разположените керамични слоеве. Керамиката е в основата на една отлична естетика.
Все повече се налагат, като модна тенденция, инкрустации по зъбните повърхности
Те са нещо като "върха на сладоледа", аксесоар, който носи завършеност на цялата визия. Инкрустациите се предлгат под формата на малки полускъпоценни камъчета с различни цветове. Те могат да бъдат фигурки от бяло и жълто злато. Поставят се директно върху повърхността на предните зъби, като това по ника-
къв начин не уврежда зъбната повърхност, не затруднява почистването на зъбите. Инкрустациите не дразнят, тъй като са много фини.

 

 

facebook коментари