fbpx Часовникова кула в Ботевград - една от най-красивите в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Часовникова кула в Ботевград - една от най-красивите в България

Тя е символ на Ботевград и присъства в герба на Общината.  Построена през 1866 г. от врачешкия майстор Вуно Марков, днес Часовниковата кула в центъра на града на площад "Освобождение" и е любимо място за срещи на местните хора.

Тя с различава от останалите часовникови кули в България с елементите си в бароков стил и красивите стенописи, украсяващи вълнообразните корнизи. Кулата съдържа аналогични архитектурни елементи с тези на пловдивските и копривщенските къщи и заострено кубе, което напомня формите на мохамеданската архитектура. Украсена е със сини фрески.

Долната част на кулата, която е каменна зидария има вратичка, през която се влиза вътре за обслужване и навиване на часовниковия механизъм. В момента тя е с нов часовников механизъм, но оригиналният механизъм, изработен от Генчо Наков, се съхранява в музея.

Камбаната е изработена от Лазар Димитров от Банско и на всеки кръгъл час, вече над 150 години, старата камбана продължава да отброява всеки час. С височина от 30 метра, това е най-високата часовникова кула в България. За изграждането ѝ са използвани камъни от недалечното село Боженица, а дървеният материал е от съседното село Врачеш.

Напомняйки много на световноизвестния часовник в Прага и 12-те апостоли, които излизат от кулата и в ботевградската кула първоначално на върха имало дървена къщичка, от която на всеки кръгъл час излизал турчин с фес, който се покланял докато камбаната отброявала часа. След Освобождението обаче местните хора веднага свалят и изгарят турския символ.

През 1924 г. до кулата е пристроено читалище. След половин век, при реставрация на кулата, читалището е премахнато, а до кулата е засадена дугласка ела. Дръвчето израства през годините докато на височина почти достига кулата. То става едно от любимите дървета на ботевградчани и години наред бива украсявано за коледните и новогодишни празници. Порасналото дърво обаче е твърде близо до кулата, и по оценка на лесовъда Йордан Кюрпанов – корените му застрашават символа на града. Дървото е отсечено, а в другия край на площада са засадени три нови дървета.

 

В своята вековна история, архитектурният паметник на културата е претърпял различни строително-ремонтни, консервационно-реставрационни и художествени дейности, за да запази възрожденския си стил и вид. Тази пролет блести с цялата си красота на фона на цъфналите лалета

Часовниковата кула в Ботевград е един от 100 национални обекти.