fbpx Не съхранявайте доматите в хладилник - губят част от аромата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Не съхранявайте доматите в хладилник - губят част от аромата си

Всеки от нас познава традиционните видове домати. Знаем ли  обаче кои са специалните сортове, какви са техните качества и какво е най-подходящо да си приготвим с тях? България е в крак със световните тенденции в консумацията на домати, а отскоро и с производството на специални домати. У нас вече расте популярността на доматите с мини размер, с необичаен цвят или форма. Предлагането на пазара е по-разнообразно от всякога, затова е хубаво да се ориентираме по-добре и да знаем как да консумираме различните домати.  

Едно от най-разнообразните семейства специални домати е това на чери доматите. При тях асортиментът е доста голям. Предлагат се червени, оранжеви, жълти, както и други цветови разновидности, вариращи от нюанси на лилаво до златисто-кафяво. Формите им са кръгли или продълговати, а малкият им размер им дава повече варианти за консумация.

Български фермери  вече успешно отглеждат домати от вида Бейби Плъм – мини доматчета с продълговата форма, наподобяваща слива. Един от новаторите е Александър Петров, който отглежда такива домати в Царева поляна, област Хасково. Най-популярен до момента сред Бейби Плъм доматите е сортът Суител –  хрупкави малки червени домати с балансиран вкус и тънка обвивка. Те са подходящи за добавка в салати и сосове за паста, както и за приготвяне на коктейлни хапки и тапас. Други представители на вида Бейби Плъм са Бамано и Иворино. Бамано ще познаете по оранжевия цвят и по-сладкия вкус, а Иворино са месести, продълговати сладки жълти мини доматчета. Българският производител споделя за основното предимство на тези домати – това, че се берат добре узрели, затова в търговските вериги тези домати са по-свежи и с по-добър вкус.

Всички видове чери домати са предпочитани заради мини размера им и заради това са се превърнали в един от най-популярните продукти за здравословен снекинг – малко похапване между основните хранения през деня. Това ги прави особено любими на децата, които могат да ги консумират на една хапка вкъщи, в колата, на обяд в училище или по време на излет сред природата например. Затова и родителите ги избират като здравословна алтернатива – нещо като здравословен природен „бонбон“. Привлекателен вариант е да направите за децата микс от червени, оранжеви и жълти мини доматчета в кутията за обяд, така ще бъдат още по-атрактивни за тях.  Родителите също все по-често се възползват от този здравословен снек вариант докато са в офиса, за да не прегладняват и да не посягат към вредна храна.

Към снек доматите обаче има и по-високи очаквания за вкусови качества и аромат, тъй като се консумират самостоятелно, а не в салата, която може да се овкуси допълнително.

Също така, заради удобството на мини размера си, чери доматите често се ползват за изработка на всякакви видове апетитни коктейлни хапки, както и за нанизване на зеленчукови или месно-зеленчукови шишчета. Затова, ако очаквате гости, не пропускайте да вземете от малките доматчета. А пък ако ви останат, винаги можете да ги добавите в зелените салати – през зимния сезон чери доматите обикновено са по-вкусни и ароматни от традиционните, които се предлагат.  

Специални домати обаче не означава непременно домати с малък размер. Отличителен представител на специалните сортове е доматът Кумато. Той е със средно голям размер, диаметър около 5-6 см (предлага се и в мини размер), а цветът му варира в нюанси на тъмно зелено и тъмно червено до златисто кафяво. Този домат предлага необичайно кулинарно изживяване, придава специален и изискан вид на всяко ястие. Кумато има по-интензивен вкус и е по-сладък от повечето домати, въпреки цвета – това се дължи на строго контролираните оптимални условия на отглеждане. Тези домати имат естествено по-високо съдържание на фруктоза в сравнение с традиционните домати, което ги прави по-сладки на вкус. С Кумато може да приготвите салата, но също толкова добра идея е да го гриловате, да го печете с месо или сирена или пък да го нарежете натурален в сандвич.    

Независимо кои от специалните домати изберете обаче, е важно да спазвате един основен съвет – не ги слагайте в хладилник. При съхранение в хладилник, доматите губят част от аромата си.