fbpx Трима експерти се надпреварват за приза „Енолог на годината“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Трима експерти се надпреварват за приза „Енолог на годината“

етикети

Трима енолози се надпреварват за приза „Енолог на годината“, организиран от Съюза на енолозите в България. За първи път престижните отличия ще бъдат обявени на тържествена церемония в рамките на „Винария 2024“ на 21 февруари 2024 г. от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

Сред номинираните за Енолог на 2023 година е инж. Светла Рошлева, която завършва Университета по хранителни технологии /тогава ВИХВП/ преди 26 години. Стартира своята кариера във „Винекс Славянци“, където придобива своя професионален опит и любов към създаването на вина. През 2010 година е енолог във ВИ „Розова долина“ в Карлово, а от 2014-та името й се свързва с Винарна „Зеланос“. Работила е като мениджър „Продажби“ на енологични продукти. Светла Рошлева оприличава своята същност с Пино Гри и казва, че би споделила чаша шампанско с харизматичния Киану Рийвс.

Втората номинация е за Елизабет Портева. Тя е представител на новото поколение винари и е едно от разпознаваемите лица на българското вино. Завършила е „Технология на виното“ в УХТ и специализира в България и Нова Зеландия. Елизабет Портева е четвърто поколение винар и от 2013 година е енолог във Винарна „Бендида“, създадена от нейния прадядо в пловдивското село Брестовица. „Философията ми е да работя с български местни сортове – предимно Рубин и Мавруд, характерни за региона на Пловдив, по възможно най-щадящ метод, без добавки и филтриране“, споделя Елизабет Портева. Тя се вдъхновява, когато експериментира. От 2015 г. сътворява вина с минимална интервенция, натурални вина. Те са част от авторската й микро серия „by Elizabet“. Консултира изби и обучава винари в желанието си да бъде в помощ на българското винарство.

Третата номинация е за инж. Димитър Димитров. От 26  години се занимава с вино, след като завършва УХТ и приема професията си за призвание. „Не съм съжалявал никога за избора си. И двамата ми дядовци са били винари, отглеждали са лозя в Северна България. Започва работа като технолог в „Нов живот“ в Брестовица, а по-късно е свързан 18 години с „Винпром Асеновград“. От 2018 г. работи за френската компания Marie Brizard“,  Той е не само добре познато име в бранша, но е и от знаковите лица, които развиват и популяризират асеновградския Мавруд през последните 20 години.

За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи награда „Млад енолог“ на обещаващ технолог.