fbpx Безценни капки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безценни капки

Да съм една от стотината души в целия свят (!), която е имала късмета да опита изключително лимитирано уиски, е повече от чест. Чест, оказана от посланика на марката Grant’s за България, Калоян Александров. На специален гурме обяд в много тесен медиен кръг, той разказа историята на последното създадено уиски, което на практика не се продава и няма цена.

Grant’s е най-старата все още семейна дестилерия за правене на блендид скоч уиски в Шотландия и вече пет поколения се управлява от едно и също семейство. Историята на уискито започва преди 125г, когато Уилям Грант построява първата си дестилерия в гр. Дъфтаун , Шотландия. Голямата му амбиция е да създаде собствено блендид скоч уиски. В началото бизнесът се свежда само до това да произвежда и продава уиски на по-големите фирми, които го използват за смесване.
Но мечтата става реалност. С помощта на семейството си и собствените си умения, Уилям става първият Мастер Блендер на компанията и успява да създаде свое собствено блендид уиски. Уискито е наречено Grant’s Stand Fast познато в наши дни като Grant’s Family Reservе.

През 2012 г. архивистът на семейство Грант прави много интересно откритие, ровейки се из стари книги в Дъфтаун, родното място на Уилям Грант. За негова голяма изненада той попадна на тетрадка наречена „Blending Cost Book №1“, в която подробно са описани всички уискита и пропорциите, които Уилям ползва за правенето на Стенд Фаст. Датата била 11 юни 1912 – годината на отплаването на Титаник. Това е най-старият запис на Уилям, откриван досега.

През 1912 г. Уилям е вече опитен Мастер Блендер и откритите архиви посочват конкретно какво уиски е създавано. Любопитен е фактът, че преди филтрацията е била правена през яйце (използва се белтъка). Този процес е бил много важен, за да няма потъмняване на уискито, защото именно белтъкът действа като филтър.

За да се отпразнува важното откртитие и демонстрирайки невероятните си умения, настоящият Мастер Блендер Браян Кийнсман създава само 100 бутилки от това уиски, които няма да се продават. Той използва записките от тетрадката на Уилям Грантс, както и познанията си получени от мастер блендерите преди него. Бутилките са изпратени само в 8 държави, където са и най-сериозните пазари на маркатаса. Колкото и да сме малка държава, България се представя добре в продажбите на кехлибарената напитката с кехлибарен цвят и затова у нас са изпратени 2 от лимитираните бутилки.