fbpx Който иска да е модерен, е естествен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Демратологът д-р Олесия Велинова от център по естетика "Персона":

Който иска да е модерен, е естествен

Със сигурност след коледните и новогодишни празници сме малко уморени и леко мързеливо започваме годината. Сдобили сме се с някой килограм отгоре, хапнали сме повече, подсили сме алкохолния градус и времето ни е натиснало с умора. Точно сега обаче е моментът да освежим себе си, да „излъскаме“ кожата и тялото и да си дадем повече тонус.

Съвсем скоро дерматологът д-р Олеся Велинова стана водещ специалист-дерматолог в софийския център по естетика – Persona (http://persona.bg), който промени статута си на клиника. Д-р Велинова има над 7-годишен опит зад гърба си, който е натрупала по време на работата си в Москва. Една от клиниките, в които е работила там е прочутата „Лин Лайн“, популярна като мястото, където политици и известни лица от шоубизнеса на Русия се разкрасяват и подмладяват. Д-р Велинова носи със себе си нов метод за подмладяване на кожата, абсолютен хит в Русия – биоревитализация – насищане на кожата с хиалурон в дълбочина. Ето какво ни разказа самата тя.

Д-р Велинова, грижата на българската жена за външния вид е пословична. Така ли е и в Русия?

– Както у вас, така и в моята страна красотата е издигната в култ. Рускинята започва от грижата за кожата, което включва почистване и хидратация и след това прибягва към филъри и ботокс. У нас в момента са много популярни терапиите – Hydrafacial и Intraceuticals. Младите жени започват с профилактика и антиейджинг процедури, каквито са почистване и овлажняване. След това те наблягат на мезотерапиите за превенция и които се подбират в зависимост от възрастта. Аз лично препоръчвам за 25 годишните мезотерапия с витамини, на 35-45 годишните – мезотерапия с аминокиселини и пептиди, а за 45-50 годишните – мезотерпии, които “спират времето”.

На последните световни конгреси по естетична медицина, провеждани в Монако все повече се говори за естественото излъчване? Как ще коментирате тенденциите в областта?

– Който иска да е модерен, е естествен. Времето на хиперкорекциите отмина и днес най-ценени са специалистите, които работат така, че да не си личи тяхната намеса. “Восъчното лице” и големите патешки устни са отживелица.

Затова днес ботоксът е така разреден, че няма никаква токсична опасност. Той се разпределя така, че да се избегне лицето тип маска. Вече говорим за т.нар. full face, което означава подвижно, динамично лице. Нова тенденция е при корекциите да се използва само една ампула. Препълването, което личи, не е проява на професионализъм. Ако бъде поставена в 1, 2, 3 точки или векторно в “долината на сълзите”, умората изчезва, скулите се повдигат, погледът се отваря. Днес дермотолозите могат да ползват и ботокс, и филъри, и мезоконци, но така, че само да компенсират някакви липси, а не да променят изражението на пациента.

Коя базова, универсална процедура препоръчвате на вашите клиенти, независимо от възраст и пол?

– Аз и моите клиенти имаме една любима процедура – биоревитализация, която осигурява младостта на кожата. Тя е подходяща за всеки тип кожа и възраст. Биоревитализацията представлява интрадермално насищане на кожата с витамини, аминокиселини, пептиди и хиалуронова киселина. Терапията продължава около 40 минути и ефектът е видим моментално. Биоревитализацията осигурява дълбоко възстановяване на клетките на кожата и извънклетъчния маткрис. Тя позволява да се спрат процесите на биологичното остаряване на кожата. Резултатите след биоревитализацията са лифтинг, оформяне контура на лицето, увеличаване плътността и еластичността на кожата, възстановяване и обновяване на клетките и намаляване появата на пъпки, свиване на порите, дълбока хидратация, равен тен, възстановяване на собствените процеси на синтеза на хиалуронова киселина в тъканите, обновяване на кожата, антиоксидантна защита от свободните радикали и изглаждане на бръчките.

Достъпни ли са тези естетични процедури в Русия?

– На пазара, както в моята страна, така и по мои наблюдения тук, съществува такова разнообразие от препарати в различен ценови диапазон, така че всяка жена би могла да си позволи да изглежда добре и да бъде поддържана.

В България днес са особено популярни мезоконците. Какво е мнението ви за тях?

– С мезоконци работя вече 5 години. Използвам ги не само за лифтиране и контур на лицето, но и за оформяне на тялото – ръце, корем, вътрешна част на бедрата, дупе. Мезоконците съчетавам с радиочестотен лифтинг и терапиите с най-новия апарат Venus Legacy, които скулптурират неоперативно тялото, редуцират целулита, стягат и витализират кожата. Съвсем скоро ще излезе моя научна статия по темата, затова няма да разкривам повече тайни.

Какво мислите за филърите и ботокса? Много жени се страхуват от тях. Имат ли основание? Опасни ли са?

– Категорично не са опасни, естествено в разумни дози. Аз прилагам към всеки пациент индивидуален и комплексен подход, защото само така могат да се видят реални резултати. Например на пациент, които иска ботокс или пък желае да заличи назолабиалните гънки, но пък кожата му не е в задоволително състояние, бих препоръчала първо да се погрижи за нея и след това да пристъпва към корекции. Само индивидалният подход и комплексната грижа имат дълготраен естетичен ефект.

Какво издава възрастта на жената?

– Истинската възраст личи по състоянието на ръцете – вените стават по-забележими, кожата изтънява, появяват се петна, които не могат да бъдат скрити. Освен по ръцете, годините личат особено и на лицето, където кожата губи своята еластичност и увисва, на шията и на зоната на деколтето. Това са и първите издайници на възрастта. Чудесен метод за тонизиране и ревитализация на повяхнала кожа на лицето, шията, деколтето и ръцете е интердермалното и повърхностно вкарване – инжектиране в кожата на мезококтейл от витамини, минерали, нуклеинови киселини, антиоксиданти, аминокиселини, коензима и хиалуронова киселина. Терапията е показана като антиейджинг процедура за интензивна ревитализация, хидратация уплътняване на повяхнала кожа. Може да се прилага в зоните на лице, шия, деколте, гърба на ръцете. Необходима е последователност от няколко процедури и поддръжка на 4 до 6 месеца. Към тази програма може да бъде включена и програма за стягане на кожата радиочестотен лифтинг ST – по една процедура, провеждана 1 път месечно.

Мъжете имат ли нужда от дерматологична грижа? Кои са най-честите процедури, които си правят?

– И мъжете имат кожа, така че есъвсем естествено да полагат грижа за нея. Моята практика показва, че добър ефект им дава биоревитализацията и апаратните техники като Hydrafacial и Intraceuticals. Най-смелите се подлагат на мезотерапия.

Коя жена е млада?

– Тази, на която душата й е млада. Красивата жена е щастливата жена. От гледна точка на дерматологията обаче жената е млада до 20 годишна възраст. Младостта на кожата се поддържа от количеството на хиалуронова киселина, колагена и еластина. До тази възраст процесите на техния синтез вървят нормално, след това те се забавят, като в същото време се увеличава активността на ензимите, които ги разграждат. Хубавата новина е, че медицината е постигнала прогрес в разкриването механизмите на стареене и от нейните достижения вече се възползват не само богатите и известните. Времето и за тях, а и за обикновените жени, не може да бъде спряно, но поне може да бъде забавено. Известно е, че всеки 5 до 7 години кожата променя своята реактивност и изисква специфични грижи. Разделението на възрастта по декади, което до скоро се употребяваше, вече не е актуално, защото всяка жена остарява различно. Например една дама на 38 години може да има по-малко бръчки от 28 годишна жена. Генетичният фактор, начинът на живот и поддръжката определят как ще изглеждаме.

Кой е най-големият враг на кожата?

– Кожните промени, които настъпват при стареенето на кожата се обуславят от генетични и климатични фактори. Факторът с най-голямо значение е излагането на слънце. Вредните навици като пушене, нездравословно хранене, захар, недостатъчен сън също водят до преждевременно състаряване.