fbpx Първа помощ при чревна инфекция през лятото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първа помощ при чревна инфекция през лятото

През летния сезон един от честите проблеми при децата са чревните инфекции. Те са еднакво заразни за всички хора - засягат както малки, така и по-възрастни пациенти. Единствената защита oт тези вируси е честото миене на ръце и максимално добра хигиена, което особено при малките деца на плажа е силно затруднено. При тях трудно можем да контролираме ръцете ВИНАГИ да са чисти, още повече при дечицата под 2-годишна възраст във връзка с никненето на зъбки, ръце и предмети.

Малките пациенти по-лесно могат да достигнат до изтощение на организма, хипогликемия (ниска кръвна захар) и обезводняване – важи особено за деца под 2-годишна възраст. Въпреки това, по-голяма част от случаите преминават безпроблемно и само със симптоматично лечение, затова чревните инфекции не са повод за паника и при една добра информираност, подготовка и първа помощ, състоянието може да бъде овладяно и ведрото настроение на почивката да се запази.

Симптоми и протичане:

По-голяма част от стомашно-чревните инфекции (СЧИ) се причиняват от вируси. Проявяват се с: диария, повръщане, коремна болка и дори температура като често детето е контактно на друго дете/близък с подобни симптоми.

Tези инфекции могат да бъдат много разнородни. При някои деца може да започне само с коремна болка или пък само с температура и отказ от хранене, последвано от гадене и повръщане и/или стомашно неразположение. Обикновено състоянието стартира с температура, повръщане и коремна болка, водеща до диария. Характерно за чревните инфекции е, че коремната болка е коликообразна и отшумява след повръщане или след изхождане за кратко, след което цикълът се повтаря до следващата перисталтична вълна. В повечето случаи коремната болка при хирургични състояния е постоянна, нетърпима и не се повлиява от спазмолитици. Повръщането при чревната инфекция обикновено отшумява за 24ч, докато диарията може да продължи 5-7 дни.

Първа помощ:

Супозитории против повръщане – попитайте вашия педиатър да назначи свещички подходящи за възрастта и килограмите на вашето дете и се заредете с тях, за да сте готови да реагирате при нужда. При нестихващи повръщания е препоръчително да оставим стомаха да почива за няколко часа, без да приема никакви течности или храна, с цел да се избегне затворения цикъл от гадене, раздразнение и повръщане;

Борба с гаденето – охладен ментов чай с лимон или с добавен джинджифил намалява киселинността в стомаха и облекчава гаденето по естествен начин;

Борба с дехидратацията – предлагайте течности често, но в малки количества - чай, вода, рехидратиращи разтвори (сокове, мляко, айрян НЕ са подходящи). Съветвам водата, която ползвате (както за чайовете, така и за рехидратиращите разтвори) да е изворна. За да сте сигурни, че сте взели правилната вода, проверете дали на етикета на водата, е обозначено, че е подходяща за бебета и малки деца, и търсете препоръка на Българската педиатрична асоциация (БПА), че водата е подходящи за бебета. БПА от години препоръчва DEVIN Изворна, защото е природно чиста вода от защитен източник, с ясен географски произход и постоянен и балансиран състав.

Диета - бисквити, солети, сухари, ориз, без пресни плодове, зеленчуци и млечни храни. Препоръчва се постепенно захранване в рамките на няколко дни, започвайки с картоф, морков и други зеленчукови пюрета;

Пробиотик – за възстановяване на естествен баланс и флора на чревния тракт, за да се стимулират естествените защитни механизми на организма.

Алармиращи признаци:

- Задължително посетете лекар за преоценка на състоянието на детето при:

- Признаци на дехидратация: суха кожа, подкръжени очи, сухи и напукани устни, намалено количество на урината (без уриниране повече от 6 часа)

- Комбинацията на продължително повръщане (над 24ч) и диария може да доведе до обезводняване, поради по-големи загуби на течности

- Наличие на примеси в изхожданията: кръв или слуз

- Висока температура над 39 градуса, която продължава повече от 48 часа

- Силна, нетърпима коремна болка, която не отшумява след повръщане

- Възраст на детето под 12 месеца

- Липса на подобрение след 3 дни

Д-р Теа Александрова работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г.