fbpx Добрият сън - залог за качествен живот и успешен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добрият сън - залог за качествен живот и успешен бизнес

Добрият сън - залог за качествен живот и успешен бизнес

Често, за да догоним задачите, посягаме на най-необходимото в живота ни - съня. Много от нас прибягват към този рискован заем на време за сметка на почивката си през нощта. Така се натрупва сънният дефицит или дълга в банковата сметка на съня ни.

Нормално ние спим средно около 8 часа в денонощието, т.е. внасяме в нашата банкова сметка (кредит) сън, срещу който теглим (дебит) през деня 16 часа будно състояние. Така балансът е уравновесен. Здравият и пълноценен сън в достатъчно количество ни гарантира добра работоспособност и успешен ден.


Какво става, когато не спим достатъчно?

Представете си как се чувствате след една безсънна нощ. Като че ли силите ви се изчерпват. Трудно концентрирате мисълта си, настроението ви е лошо. Дразните се от сравнително дребни неща. Иначе казано - светът ви е крив. Единственото, което желаете, е да се наспите, но имате неотложни задачи през деня. В това състояние опасностите ви следват като сянка.

Ако седнете зад волана и шофирате, рискът да заспите за кратко време (секунди) се увеличава многократно. Да пропуснете важни моменти в бизнес среща или даже да заспите е също част от този неприятен сценарий. И това става само след една безсънна нощ!
Съвременна Америка средно не си доспива с два часа на денонощие. Казват, че във Вашингтон не спят, за да си свършат работата, а в Ню Йорк, за да се забавляват. Това обаче не остава без последствие.

Ако всяка нощ спите само с един час по-малко от нормалното за вас време, за една седмица натрупвате дефицит от седем часа сън - една цяла нощ без сън за една седмица.

Всички ние плащаме за удоволствието да ползваме този заем от съня си с намалената работоспособност. Недоспалият мозък е глупав мозък. Намалява се интелектуалната ни мощ. Ставаме вяли и мудни. Редица причини могат да доведат до този дисбаланс в нашата сметка на съня. Понякога освен стресът от напрегнатия ден, може да има аболявания на съня, които нарушават качеството му. През деня това се проявява с прекомерна сънливост и дремливост на най-необичайни места - на работното място, в колата, пред телевизора, на масата, понякога даже в тоалетната!

Непреодолимото желание за сън води до нежелани внезапни кратки заспивания, "микросън", траещ от 10-20 сек до няколко минути 

Това може да има фатални последици, особено когато сте зад волана и шофирате. Една от най-често срещаните причини за прекомерната дневна сънливост е нарушеното дишане по време на сън или т.н. сънна апнея.
Това е коварно и особено опасно заболяване, което се проявява със спиране на дишането по време на сън, редуващо се със силно прохъркване. То се повтаря стотици пъти през нощта и води до накъсване и непълноценност на съня. През деня пациентите се чувстват необосновано уморени и сънливи, често имат повишено кръвно налягане и сърдечни оплаквания.
Ако се чувствате уморен и сънлив, ако заспивате на необичайни места, потърсете специалист. 

Внимание опасност!!
Ако близките ви казват, че хъркате и спирате да дишате по време на сън, а вие се чувствате уморен и дремлив през деня, това може да бъде именно сънна апнея. Непременно се обърнете към специалист по медицина на съня. За щастие тази опасност е напълно лечима!
Ако не се вземат необходимите мерки, рискът от инсулти и инфаркти нараства 5 пъти повече от нормалното, т.е. 500%. Катастрофите при тези случаи, поради заспиване, са до 10 пъти повече.
Не е необходимо да изчисляваме огромните загуби както за обществото, така и за отделния човек и семейството му.

За да бъде успешен денят ви и вашия бизнес, наспете се добре. Дайте храна на мозъка си и оставете сънят да работи за вас. Не се лишавайте от лукса на живота - добрия и здрав сън!

Facebook коментари