fbpx Червената греяна бира е последен хит на коледните базари в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Червената греяна бира е последен хит на коледните базари в Европа

На изискано гурме събитие в ресторант „Грозд“, организирано от Съюза на пивоварите в България, шеф Андре Токев сподели някои от тайните за успешното съчетаване на ястия с различни видове пиво за перфектно вкусово усещане и балансиран начин на хранене.

Той представи представи светла, вайс, червена и тъмна бира, като за всяка от тях предложи по четири мини haute couture ястия.

 

Тематиката на събитието е свързана с въвеждането на доброволния ангажимент на пивоварите да предоставят хранителна информация и калорийно съдържание за бирите, произвеждани от членовете на СПБ. Всяка от компаниите вече е публикувала тази информация на своя сайт, а до края на следващата година всички ще я обявяват и върху опаковките на продуктите си. 

Съчетаването на пиво с храна, освен вкусова има и чисто практическа полза за балансираното хранене и активния начин на живот. Бирата не е с висока калорийна стойност и това я прави добър избор при комбинацията с различни храни, още повече, че в световен мащаб се нарежда като третата най-консумирана напитка след водата и чая. По данни на СБП в 100 мл светло пиво има между 43-45 калории, в тъмната бира има около 48-52 kcal (калории), вайс пивото има 45, а червеното – 51 калории. Безалкохолната бира съдържа между 18 и 23 калории на 100 мл. Пивото няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр.

Познат факт е, че пивото  изостря сетивата за още по-интензивно възприемане на вкусовите качества, и именно за това то е едно от най-подходящите допълнения за почти всички ястия. Шеф Токев, представи светла, вайс, червена и тъмна бира в хармонична комбинация с подбрано четири степенно меню.

Като човек с баварско потекло той има специално отношение към пивото – „Технологията на производство на пиво е много специфична, сложна и изисква високи умения, а като кулинар аз високо оценявам това. В Германия това е питие, на което се отдава голям респект – и като процес на производство и като важна част от социалния живот”. Той сподели още, че последната мода на коледните базари е греяна червена бира, вместо популярното глювайн, с която обаче все пак трябва да се внимава, защото е много вкусна и лесно се поемат по-големи количества.

 Данни проучване в ЕС, което включва и България показват, че бирената категория и пивоварният бранш у нас са с изключително висок рейтинг на одобрение.  Резултатите потвърждават, че българите харесват пенливата напитка, най-високо оценяват вкуса и качество на пивото и го приемат като част от социалния си живот и контакти.