Летни маршрути край София за уикендите

Почти 2500 души се качиха до хижа „Алеко“, „Златните мостове“ и до с. Железница за изминалия месец. От началото на юли до края на септември, всеки уикенд инициативата на Лидл България „Зелена линия Витоша“ осигурява безплатен транспорт до планината. 4 автобуса по 3 линии са на разположение на пешеходци и велосипедисти. При избора на подходящ маршрут разходката в планината може да се окаже страхотно приключение, споделено с децата. С безплатните автобуси, любителите на планината могат да планират своята разходка, без да трябва да стартират и да се връщат към една и съща начална точка.

Най-подходящите маршрути за вело-поход с децата, семействата могат да достигнат с автобусната вело-линия с начална спирка НСБАЛ (2542) (спирка на бул. Г.М.Димитров над метростанцията в посока Зоопарка) през с. Бистрица до с. Железница, и часове на тръгване всеки уикенд, до 24 септември, в 8:20 и 10:30 ч.

Маршрут 1: Железница – Панорамна алея „Галунка“

При слизане на междинна спирка на „Зелена линия Витоша“ в Бистрица, от кръстовището в центъра на селото се поема изкачване по ул. Стефан Стамболов към 2 км. В края на улицата се достига до началото на екопътеката. Маркировката ѝ е отлична, а пътят е изпълнен с прекрасни гледки и места за семеен отдих. Пътеката е почти изцяло равна, лесна за достъп и не би представлявала затруднение за преход заедно с деца. Пътеката е подходяща за изучаване на богатия растителен свят на Витоша.
Общата дължина на алеята е 4.3 км. Времето за изминаване зависи изцяло от личното темпо.

Същата алея може да бъде достигната и от село Железница. За целта трябва да се слезе на последната спирка на автобуса „Зелена линия Витоша“ при кметството на село Железница. Около него има жълта табела, която маркира преход около река Железнишка. Следвайки пътя се излиза извън селото, достигайки маркировка към Черни връх. При достигането ѝ се завива вдясно до началото на алея „Галунка“.
Маршрутът може да бъде продължен до Симеоновските езера и Бояна, пътят следва подножието на планината и стига до Княжево. Пътеката е полегата и разрешена за колела по цялото трасе.

Маршрут 2: Железница – Плана – Железница

Маршрутът определено е за по-напреднали вело-любители, както и деца в по-голяма възраст. Преходът е около 18 км, но изисква повече умения, тъй като има изкачване. Гледките, до които достига, обаче си заслужават.
Началото на този вело-маршрут е на самото Самоковско шосе, малко след излизане от с. Железница, и няколкостотин метра преди спирка „Царева махала“. Оттам се поема рязко наляво и се следва маркировката към Плана. Движението е отново по шосеен път само направо. Достигането до Плана от слизането от Самоковско шосе е около 9 км, които се минават за не повече от 1 час.

Маршрут 3: Бистрица – Панчарево

Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица. След излизането от селото, на разклона се завива надясно към Панчарево. Само след няколко километра се разкриват страхотни панорамни гледки към София. Пътят е изцяло спускане, сравнително сенчест и с малко завои. В края на спускането се излиза директно на Гребната база в Панчарево. Преходът е около 6 км и изцяло по шосе.

Независимо от избора на маршрут, екипировката е от изключително значение. Важно е да се носи достатъчно вода, препоръчително е използването на светлоотразителни жилетки и каски, особено при каране по шосе. Децата следва да са от вътрешната страна на пътя или между възрастните.

Facebook comments