fbpx Винен уикенд в Македония! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Винен уикенд в Македония!

Ако се отдалечим само на 3 часа път от София, независимо в коя посока ще тръгнем - на юг към Гърция, Македония или към Сърбия, ни очаква едно истинско пиршество на вкусове и непознати винени усещания! Магия, която дълго време след това държи...
Защо не сме го правили досега, е съвсем логичен въпрос. Отговорът оставям на вас, а аз ще се впусна в ролята си на гид и ще ви заведа в ... Македония.

Да отидеш в съседна Македония на винен туризъм е изключително лесно и най-вече приятно преживяване. След три часа спокойно шофиране се озоваваме в Скопие, приятен град с още по-приятни и сърдечни хора, а това, че си говорим на родния език е чудесно. Усещането е, че съм в една друга България, по на юг с много слънчеви хора, които са горди с вината, които правят и искат да разкажат за тях с много ентусиазъм и любов (това е и целта на нашето посещение).

За два дни (един уикенд) планът ни беше да посетим четири винарски изби, които според нашите домакини са в топ 5 на Македония. Това са Тиквеш, Бовин, Стоби и Шато Камник. Сигурно не сте ги чували, а има защо.
Първата ни спирка е в най-старата изба на страната с повече от 120 години история – Тиквеш, в района на Кавадарци – сърцето на македонското вино. Това е най-сухото място на Балканския полуостров, дъжд пада изключително рядко. За да не изсъхват, лозите са снабдени с капкова напоителна система. В компенсация пък жаркото македонско слънце е основата на концентрирания плод, високия алкохолен градус, зрелите танини и обемното тяло на чудесните вина от този край.

Нашата тайна цел беше да опитаме прочулото се напоследък червено вино „ Bela Voda” от месните сортове Вранец и Плавец. То е направено от френския консултант на избата, прочутия енолог Филип Камби. Винотоо успя да завоюва най-много точки (94) в класацията на световния винен критик и гуру Робърт Паркър. Няма друго вино от Балканите с толкова висока оценка, така че апетитът ни беше изострен до краен предел, знаейки че виното е в много ограничени количества! Освен нашата група в избата имаше и много холандци и финландци, които попиваха всяха дума на сладкодумния ни гид Александър Ристовски. Те прилежно си водеха записки кога е създадена най-голямата изба в Македония и защо и до днес тя държи над 60% от пазара на страната.

В ресторанта на винарната дегустирахме почти цялата производствена гама - много свежи и приятни бели вина от сортовете Совиньон Блан, Ризлинг и Тамяника (мускатов сорт), плодови розета на основата на Вранец, чудесни за лятото и разбира се тежката артилерия – червените вина на Тиквеш. Гамата на избата е толкова богата, че е невъзможно да се опита всичко. Домакините в специалния ресторант за дегустации са толкова любезни, а музиката така предразполагаща, че тръгването ни от Тиквеш беше изключително трудно. Едно е сигурно - обещахме си, че ще се върнем!

Сигурно сте любопитни да узнаете вкусовите качества на Бела Вода – вино-икона не само за Македония, но въобще за Балканите. То е произведено от лозя, засадени по поречието река Бела Вода, върху глинести почви, където мекия средиземноморски климат допринася за доброто узряване на гроздето. Липсата на дъжд прави лозята слабо уязвими на болести и така се ражда прочутото вино Бела Вода. Два местни сорта са в перфектна комбинация – Вранец и Плавец. Букет от плод и нотки на какао и горски плодове са основните характеристики на това изключително вино. А както казват нашите домакини от Тиквеш - най-добре се съчетава с дивеч – сърна, диво прасе или фазан... Ще издам и една малка тайна, директно от мениджърския екип на избата – ще има и малки количества за България, въпреки, че първоначално продажбите са били предназначени само са САЩ, Македония и Сърбия.

Следващата ни спирка беше изба Бовин (BOVIN) в Неготино, отново в региона Тиквеш. Отново вранец беше сорта, който изпъкна в необикновено мощните винаImperator late harvest, Dissan и Daron. Това, което характеризира стила на Бовин са почти непрогледните червени вина с преобладаващи нотки на зряла череша и горски плодове, много зрели танини, които почти не се усещат и високи алкохоли, идващи от горещия климат и липсата на дъжд. В момента са в строеж басейна и хотела към избата, които ще са завършени за летния сезон. Гледката е повече от пленителна, а местната кухня е чудесна: доматите имат вкус на истински, козето сирене е невероятно, а неготинската пита с месо и яйца изкуши и най-заклетите привърженици на диетичното хранене.

Очакваха ни Стоби и Шато Камник в самото Скопие

Стоби е античен град на устието между реките Черна и Вардар, чиито руини са най-големият археологичен комплекс в Македония. Така е кръстена най-голямата и модерна изба в Македония, за чието построяване са вложени 32 милион евро.Впечатляващ размах, прекрасно поддържани лозя, технологично оборудване, на което всеки би могъл да завиди, всичко това- под ръководството на един от най-добрите енолози в Македония - Георги Йованов, голям приятел на България и българското вино. В помещението за отлежаване над 300 000 литра вино стареят във френски, словенски и американски барици и бъчви от 500 и 1000 литра. Вината на Stobi са в няколко серии, като най-евтината ще ви изненада със съотношение цена/качество, а етикетите - с изобразените музикални инструменти, характерни за региона. Стоби бе за нас иновативност в ритъм и вино, модерен ресторант с много чужденци и топло посрещане.

Последната спирка от двудневния ни винен уикенд е в източната част на Скопие. Малка семейна изба с награждавани и класни македонски вина – Шато Камник. Само на 110 декара са засадени 20 сорта: сира, каберне совиньон, каберне фран, мерло, санджовезе, алианико, карменер, небиоло, примитиво, монтепулчано, гевюрцтраминер, шардоне, совиньон блан, пино гриджо, мускат де пети грен, мускато джало, малвазия ароматика, мандзони, греко ди туфо. Изключителни аромати и елегантност - така се характеризират вината на семейната изба, от която се вижда Скопие като на длан, напомняйки ми на Виенските хойриге, където виното се лее и по нищо не разбираш, че си така близо до аристократичната Виена.

Вината и на четирите изби, които посетихме, ще може да опитате на първия Балкански Винен Фестивал, който ще се състои на 16 и 17 юни в Гранд Хотел София.
Ивана Симджановска (автор на Македонския винен справочник) е македонския представител в международното жури на конкурса BIWC в София, коeто за първи път ще оцени над 300 вина от всички балкански страни.

Вината на съседна Македония може да опитате на първия Балкански Винен Фестивал, който ще се състои в София на 16 и 17 юни в Гранд Хотел София, а билети за първото по рода си събитие на Балканите може да поръчате на страницата на BIWC -www.balkanswine.eu/bg/pages/Festival/Tickets/

Ивана Симджановска ще бъде македонският представител в международното жури на Конкурса BIWC в София, коeто за първи път ще оцени над 300 вина всички балкански страни, а майсторският й клас на тема: Вранец - балканският сорт грозде и потенциалните му варианти в македонските вина ще затвърди убеждението ми за изключителния потенциал на Вранеца в Македония.

Всички, закупили билет за фестивала на 16 и 17 юни или за майсторските класове могат да участват за голямата награда на BIWC – балкански винен тур за двама!