fbpx Лозаро-винарският бранш заряза лозята ритуално в село Еленово | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лозаро-винарският бранш заряза лозята ритуално в село Еленово

Представители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята на винарна „Едоардо Миролио“ край село Еленово, общ. Нова Загора.

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание, Борис Михайлов - изпълнителен директор и Владимир Атанасов зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК и Едоардо Миролио, собственик на едноименната винарна,  зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.

В слънчевия февруарски ден  представителите на бранша се събраха, да си пожелаят успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2022 г. на празника на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите.

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание пожела на всички лозари и винари успешна година и „Виното да бъде по-пивко, по-лудо така, както е любовта“.

На добър час на всички лозари и винари пожелаха собственикът на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен  - Стефан Радев и Пепа Генчева, зам. областният управител на област Сливен. В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии,  гр. Пловдив, и Мариана Кукушева[KS1] , председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България

Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК,  коментира, че предстои неизбежно поскъпване на българските вина заради повишените цени на енергоносителите, а най-належащ е проблемът със субсидиите на гроздопроизводителите: Трябва да се намери механизъм, с който да се подпомогнат лозарите, защото субсидиите, които получават те в момента, са колкото за декар пасище – 15 евро, коментира още Чорбаджийски. Празникът продължи с тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприян и фолклорна програма.