fbpx Компании ще създават над 100 хил. работни места за младежи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Компании ще създават над 100 хил. работни места за младежи

Компании ще създават над 100 хил. работни места за младежи

Близо 200 компании обединяват усилията си в инициативата „Алианс за младежта“ (Alliance for YOUth) на Нестле, която има за цел да се справи с младежката безработица в Европа. Те се ангажират да създадат над 100 000 работни места за младите хора през следващите години.

В контекста на трудната икономическа обстановка, в която не се наблюдава почти никакъв ръст, Алиансът се ангажира да работи съвместно със законодателите и образователния сектор, за да помогне на младите хора да развият уменията си в бизнеса и да намерят работа.

Според неотдавнашно проучване 23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пет до десет години. Данните са предоставени от ACNielsen, водеща международна компания в областта на пазарните проучвания, партньор на Алианса.

Около 54% от анкетираните безработни са заявили, че обвиняват правителствата за това, че не разрешават проблема с липсата на възможности за младите хора.

В проучването са взели участие около 2 000 млади хора от Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция на възраст между 18 и 29 години. Резултатите показват, че 40% от анкетираните на възраст между 21 и 24 години се опасяват, че перспективите за работа в страната им няма да се подобрят през следващите 12 месеца.

Компаниите, участващи в „Алианс за младежта“, се ангажират да разработят редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора значим професионален опит и стаж като създадат над 100 000 работни места и възможности за обучение. Компаниите ще насърчат своите служители да излязат в общността и да помогнат на младите хора да се подготвят за работа, предлагайки практически съвети как да изготвят автобиографии и как да се подготвят за интервю за работа.

Партньорите на „Алианс за младежта“ ще бъдат активни членове на Европейския алианс за професионална подготовка на Европейската комисия, насърчавайки стажове и обучение като активни посланици на професионалното обучение в цяла Европа.