fbpx Стартира кампанията за популяризиране на ЕДЕН | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира кампанията за популяризиране на ЕДЕН

Стартира кампанията за популяризиране на ЕДЕН

Днес бе даден стартът на комуникационната кампания за популяризиране на ЕДЕН (European Destinations of ExcelleNce – отлични туристически дестинации) дестинациите на България. Проектът е на стойност близо 64 285 евро, 75% от които са безвъзмездно финансиране от ЕК, а останалите – от националния бюджет. Потенциала на ЕДЕН дестинациите ще представим по време на три основни изложения през 2012 г. - ITB Берлин, борсата в Букурещ и „Ваканция&СПА Експо“ в София. Представянето на българските ЕДЕН дестинации ще продължи и на други туристически форуми в страната и на ключови пазари зад граница. 

Кампанията предвижда да се създаде В2В информационно-комуникационна платформа (уебсайт с безплатни ресурси, модули и бази данни) за обмен на добри практики между създателите на българските ЕДЕН дестинации - публични администрации, туристически и екоорганизации, представители на бизнеса и др. ЕДЕН дестинациите ще бъдат интегрирани с безплатен достъп и в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. По проекта ще се подготвят рекламно-информационни материали (брошура, карта, банери и др.) за промоция на тези обекти и маршрути. Ще се организират онлайн конкурс за любителски снимки и фотоизложба. Планира се и балканска среща на ЕДЕН дестинациите с участие на Румъния, Гърция, Турция, Хърватска, Сърбия и Македония за съгласуване на съвместни трансгранични продукти в обща мрежа.

ЕДЕН инициативата на ЕК популяризира устойчивото развитие на туризма в ЕС и се базира на ежегодни национални конкурси. Стартът е даден от Еврокомисията през 2006 г. и тя играе координираща роля. ЕДЕН дестинациите от България са обхванали 14 общини, една област, културни, исторически и просветни институции, природни паркове, бизнес сдружения и др. Идеята на ЕК за 2011 и 2012 г. е насочена към популяризиране на дестинациите победители и подгласници от страните, които поне веднъж са участвали в инициативата. България печели именно такъв проект.