fbpx Стартира кампанията за популяризиране на ЕДЕН | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира кампанията за популяризиране на ЕДЕН

Днес бе даден стартът на комуникационната кампания за популяризиране на ЕДЕН (European Destinations of ExcelleNce – отлични туристически дестинации) дестинациите на България. Проектът е на стойност близо 64 285 евро, 75% от които са безвъзмездно финансиране от ЕК, а останалите – от националния бюджет. Потенциала на ЕДЕН дестинациите ще представим по време на три основни изложения през 2012 г. - ITB Берлин, борсата в Букурещ и „Ваканция&СПА Експо“ в София. Представянето на българските ЕДЕН дестинации ще продължи и на други туристически форуми в страната и на ключови пазари зад граница. 

Кампанията предвижда да се създаде В2В информационно-комуникационна платформа (уебсайт с безплатни ресурси, модули и бази данни) за обмен на добри практики между създателите на българските ЕДЕН дестинации - публични администрации, туристически и екоорганизации, представители на бизнеса и др. ЕДЕН дестинациите ще бъдат интегрирани с безплатен достъп и в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. По проекта ще се подготвят рекламно-информационни материали (брошура, карта, банери и др.) за промоция на тези обекти и маршрути. Ще се организират онлайн конкурс за любителски снимки и фотоизложба. Планира се и балканска среща на ЕДЕН дестинациите с участие на Румъния, Гърция, Турция, Хърватска, Сърбия и Македония за съгласуване на съвместни трансгранични продукти в обща мрежа.

ЕДЕН инициативата на ЕК популяризира устойчивото развитие на туризма в ЕС и се базира на ежегодни национални конкурси. Стартът е даден от Еврокомисията през 2006 г. и тя играе координираща роля. ЕДЕН дестинациите от България са обхванали 14 общини, една област, културни, исторически и просветни институции, природни паркове, бизнес сдружения и др. Идеята на ЕК за 2011 и 2012 г. е насочена към популяризиране на дестинациите победители и подгласници от страните, които поне веднъж са участвали в инициативата. България печели именно такъв проект.