fbpx Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с представители на туристическия бранш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с представители на туристическия бранш

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на туроператорски и турагентски организации. В дискусията участваха Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация на туристическите агенции, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Сдружение „Tуризъм“.

Министър Николова представи пред бизнеса последната актуална информация относно предприетите мерки от страна на правителството в помощ на туристическия бранш в борбата с пандемията, породена от COVID-19.

Тя поясни, че Министерството на туризма вече е приключило с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Общият брой одобрени за финансиране заявления е 720. Средствата представляват около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. в зависимост от декларирания им оборот, уточни тя.

Относно помощта от 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи по ОПИК вицепремиерът коментира, че Министерството на туризма е в готовност за действие по процедурата.

Вицепремиерът каза още, че и през тази година ще продължи да работи също толкова усилено, колкото и през миналата. Както знаете, аз съм там, където е бизнесът. Надявам се, че през настоящата година добрият ни диалог и ползотворно сътрудничество ще продължат, защото кризата все още не е отшумяла, поясни тя. И добави, че всички трябва да проявят гъвкавост, за да възстановят пътуванията, като преди всичко на преден план трябва да бъдат здравето и сигурността на хората.