fbpx "Храната е щастие", казва Майстор Даци от сръбския ресторант "Котилото" и мята ароматна скара на жарта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

"Храната е щастие", казва Майстор Даци от сръбския ресторант "Котилото" и мята ароматна скара на жарта

Началото на лятото дойде с високи температури, които ни карат да търсим хлад и дебела сянка. Сръбският ресторант „Котилото”, който е сред най-добрите заведения в столицата отвори гостоприемно вратите на лятната си градина, разположена под гъстите клони на дървета в полите на Витоша. Истински оазис за всички, които искат да избягат от градските жеги, да се насладят на чист планински въздух и най-вече на вкусна сръбска кухня.

 

За поредна година „Котилото” покани медии и приятели, за да отбележи старта на лятото с освежената си лятна градина – детайлите са от дърво, камък, ледена планинска вода, която върти воденично колело, провира се между цветята и се стича по бял витошки камък.

 

Сезонното лятно меню приятно изненада гостите с вкусове и идеи. Всички те са плод на опита и въображението на главния готвач Далибор Маринкович – Даци, който за осма поредна година създава ястия и рецепти за любителите на сръбския вкус. Неслучайно той казва, че „Храната е щастие”.

Четири нови салати изненадват гостите, между тях лятна версия на кьопоолу, забъркано с пресен домат и овче сирене.

От традиционните месни ястия на скара впечатлят телешките бузи на скара с каймак, шишчетата с дроб, увити в бекон, поели вкусния дим от скарата с дървени въглища.

 

Сред десертите ще откриете сръбска млечна баница с топка ванилов сладолед и домашно цедено биволско мляко със сладко от родопски диви ягоди.

 

Истински почитател на „сръбската диета“ на „Котилото“ е и един от най-добрите фитнес инструктори в България – Бранимир Кенанов, който беше гост на ресторанта за откриването на лятната градина. Той е многократен републикански шампион по каяк, треньор по спортно гребане и инструктор, занимава се с body building, функционални и силови тренировки. „Сръбският ресторант „Котилото“ е любимият ми ресторант, защото храната винаги е на ниво, а продуктите са изключително пресни. Горещо го препоръчвам!“, заявява спортистът и се впусна в разказ за предпочитания от него хранителен режим, включващ много протеини и зеленчуци.

Ресторант „КОТИЛОТО“ се намира в непосредствена близост до центъра на кв. Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26.

 

Ето и някои от ястията, които трябва да опитате, когато попаднете в сръбския ресторант, описани така, както ги предлагат домакините:

- Салата „Лятно благоденствие” с наситнено зеле и настъргани моркови, червено цвекло, ароматен пресен лук. За да се запълни компанията, отгоре е кацнала най-доверчиво топка сръбски сирни намаз, поръсен щедро с орехи
- Зелена Слънчева салата – хрупкава маруля, зелена и червена чушка, репички, лук, пресни гъби и нежен ароматен копър. Всичко това докоснато от меките слънчеви лъчи и долетяло завчас на вкусната трапеза.
- Зелева домашна бърканица – настъргано прясно зеленце, хрупкава краставица на кубчета, сръбска павлака и копър за разкош! Е, тук е мястото и за ледена дюлева ракийка…
- Домати с Домати – на червения домат му станало скучно и си повикал синия домат (на грил). За да им стане по-весело поканили и натрошено овче сиренце, копър и чесън

Сред основните месни ястия се открояват:

 

-  Свинско бон филе с горски билки
- Език от млечно теленце с маслено трюфелов сос. Пръстите да си оближеш, топи се в устата и плаче за чаша червено винце Пино Ноар....
- Телешки бузи в було, крехки и вкусни, залети с топъл сръбски каймак
- Рулован свински дроб – вкуснотия на вкуснотиите! Свински дроб, увит в бекон на шиш и изпечен на букови дървени въглища
- Пушена агнешка наденица „Котилото“ , по собствена рецепта,  понеже сме си майстори в опушването на бук. Агнешко и свинско мляно месо, овкусено с ароматни билки на скара на дървени въглища. Хармония от вкусове, достойна за истински ценители.
- Златибродски бифтек – сочен телешки бифтек, изпечен до съвършенство, в зехтин и трюфел
- Медальони с лучена „шапка“ – похлупиш ли си шапката, определено имаш намерение да се наслаждаваш на собствените си емоции. А емоцията от похапването свински мариновани бон филенца, изпечени на скара и покрити с карамелизиран до златисто лук, е неповторима. Не изпускайте това удоволствие! 

Снимки: авторът