Газираната вода набира популярност в България

Пазарът на газирана вода в България има потенциала да нарастне с близо 30% само за една година според един от водещите производители в страната. Напитката не е традиционна за България за разлика от други страни в европейския съюз като Чехия, където потреблението на води надхвърля 80% и Сърбия с над 50% дял на газираната вода в потребителския микс. Последните проучвания на потребителските нагласи обаче показват включване на газираната вода в хранителния режим на сънародниците ни.

Според 8 международни изследвания, обобщени и публикувани от BBC Future, газираната вода има редица полезни свойства за организма и помага при диспепсия, киселини, диети за справяне с наднормено тегло. Експериментално лечение при пациенти с лениви черва и диспепсия (вид стомашно неразположение) показва, че тези, които приемали газирана вода в продължение на 15 дни имат подобрение и на двете оплаквания. Промяна в състоянието не се наблюдавала при тези, които приемали негазирана вода. Японско изследване на жени с наднормено тегло, на които е давана газирана вода, показва намален прием на храна още на втория ден в резултат на чувстовто за ситост и пълнота, което напитката дава.

Българската асоциация на сомелиерите препоръчва дегустацията и консумацията на вино и храни да се придружават от газирана вода с фина, мека и по възможност естествена газировка. Благодарение на неутралния си вкус, тази вода измива рецепторите и подготвя небцето за всяка следваща глътка, подчертавайки ароматите и вкусовете на виното и храните. „Газираната вода е важен съпътстващ елемент от дегустациите на напитки и храни, защото позволява на сетивата да усетят пълнотата на вкусовете и ароматите.“ – съветва Михаил Марковски, председател на асоциацията на сомелиерите в България.

Facebook comments